Sari la conținut

Primul zbor SMURD, de la Constanţa. Echipa a dus la Bucureşti o fetiță în stare critică

foto: arhivă

Pentru că elicopterul punctului din Constanţa se află încă în verificări tehnice, a fost trimisă o aeronavă din Bucureşti.

Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "Primul zbor al unui elicopter SMURD după tragedia din 15 decembrie are loc tot aici, la Constanţa. Medicii trebuie să transporte la Spitalul Marie Currie din Capitală o fetiţă în vârstă de un an şi trei luni, cu grave probleme de sănătate."

Aeronava medicalizată a decolat de pe heliportul Spitalului de Urgenţă de la malul mării la ora 12 şi 15 minute.

Pilotul acestui elicopter a fost şi cel care, în urmă cu doi ani, a făcut recepţia aparatului de zbor achiziţionat de Consiliul Judeţean Constanţa. El l-a adus de la Ghimbav, la Constanţa. A fost un zbor ca oricare altul, fără probleme, îşi aminteşte căpitanul comandor Lucian Lupescu. Nu i-a venit să creadă când a aflat că elicopterul s-a prăbuşit.

Cpt.cmdr. Lucian Lupescu, pilot elicopter SMURD: "A fost o surprindere totală mai ales că, fiind colegii noştri, cunoştram profesionalismul lor, experienşa avută. Aeronava care zburase peste 30 de ore în aceste situaţii şi condiţiile meteo favorabile. Am fost surprins, extrem de surprins."

Din echipa care a efectuat transferul micuţei paciente de la Constanţa la Bucureşti a făcut parte şi medicul Olguţa Medinţu. A fost primul voluntar care a vrut să lucreze pe o aeronavă medicalizată.

Dr. Olguţa Medinţu, medic SMURD: "Este o onoare deosebită să lucrez în acest serviciu. Este visul meu de studentă."

reporter: Oana Manoilă
operator: Cătălin Vârban