Profesori pentru turişti. Cursurile au fost predate gratuit de luptătorii Centrului de Scafandri

Data publicării:
scafandri sub apa

"Buteliile stochează în jur de 200-300 de bari, în funcţie de tipul buteliei. Asta însemană 300 de atmosfere. Ca să faceţi o comparaţie: în roata de la o maşină se bagă 2,2 iar în buteliile astea băgăm 200 de bari", a explicat un scafandru. 

Oana este din Maramureş. A aflat că cei mai buni instructori ai Centrului de Scafandri fac cursuri gratuite de scuba şi a venit să afle mai multe despre ei şi meseria lor. Nu a regretat niciun moment experienţa cu toate că scufundările nu s-au făcut la mai mult de doi metri adâncime, pentru siguranţa elevilor.

Oana Bugnar, cursant: E senzaţia de presiune, de tot ce înseamnă....că poţi să mergi chiar pe jos, pe fundul apei, ceea ce nu prea poţi când înoţi. Trebuie să fii prea bun să faci lucrul ăsta.

Lecţiile au fost atât de atractive încât, la doar 30 de minute de la instalarea instructorilor pe plajă, nu mai puţin de 30 de persoane de toate vârstele se înscriseseră pentru aventura din Marea Neagră.

"Am învăţat de la cei mai buni şi chiar e o senzaţie unică. Merită încercată de toată lumea. Ce ai văzut acolo, sub apă? Pietre, scoici, peşti, mult nisip", a spus un turist. 

Marian Smarandache este scafandru EOD cu ştate vechi. Retrăieşte şi acum, după 30 de ani, emoţiile primei misiuni reale: dezamorsarea unei mine din cel de-al doilea Război Mondial descoperită de el şi echipa sa în zona Midia.

Marian Smarandache, comandantul Şcolii de Scafandri din cadrul Centrului de Scafandri: A fost o activitate riscantă deoarece vizibilitatea a fost redusă. Zona aceea e o zonă aluvionară şi sunt şi curenţi puternici.

Scafandri de luptă sunt, aproape cu toţii, absolvenţi ai Academiei Forţelor Navale de la Constanţa. După ce devin ofiţeri, dacă optează pentru a deveni scafandri în forţele speciale, cursanţii urmează doi sau trei ani de pregătire specifică.

Dan Căpăţână, comandant Centrul de Scafandri Constanţa: "Dacă ar fi uşor, toată lumea ar putea face. De aceea, doar cei care au o pregătire fizică deosebită, o sănătate foarte bună pot desfăşura activităţi de scufundare". 

Cei care iubesc marea şi vor să îi cunoască secretele doar prin scufundări de agrement, pot face cursurile de scuba diving. Costă o mie de lei şi durează aproximativ două săptămâni. Se pot înscrie şi copiii, vârsta minimă acceptată fiind de 10 ani.

Stelică Bănică, instructor, Centrul de Scafandri Constanţa: Un echipament minim pentru o scufundare ar fi undeva în jurul la 1.000 de euro, adică 40, 42 de milioane, în funcţie de ceea ce îşi doreşte fiecare să îşi cumpere.

Echipamentul minim cuprinde butelie, vestă, regulator de presiune sau detentor, un manometru de control al presiunii aerului din butelie, un vizor, un costum de scufundare şi o butelie. Totul poate cântări între 20-25 de kilograme.

reporter: Oana Manoilă
operator: Alexandru Brînzaru 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri