Radu Mazăre a fost arestat preventiv

Data publicării:
mazare la DNA Cta

UPDATE: Radu Mazăre a ajuns la IPJ Constanţa. El era în oraş, când poliţiştii l-au luat şi l-au dus la sediu. Va rămâne peste noapte în arestul IPJ. 

UPDATE 1: În 48 de ore prefectul judeţului va emite ordin de suspendare, apoi Consiliul Local se va întruni şi va desemna pe unul dintre cei doi viceprimari să conducă mai departe destinele municipalităţii.

Radu Mazăre a fost arestat preventiv în ultimul dosar în care este cercetat pentru corupţie!

Decizia a fost luată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţe. Magistraţii bucureşteni au considerat că probele procurorilor DNA sunt solide în cauza în care a fost anchetat pentru luare de mită, conflict de interese şi abuz în serviciu.

El este acuzat că a cerut bani unui om de afaceri din Cluj pentru a obţine autorizaţia de construcţie pentru un mall.

În plus, anchetatorii susin că Radu Mazăre a concesionat serviciul de salubritate pentru 25 de ani, firmei unui deputat PSD, pentru care ar fi luat mită sub forma de contracte de publicitate la o televiziune şi un ziar locale.

Iată care sunt acuzaţiile DNA

Potrivit DNA, „în perioada 2006-2009, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, a solicitat și primit circa 2 milioane de euro de la reprezentanții a două societăți comerciale, în scopul facilitării emiterii documentațiilor de urbanism necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenționau să le dezvolte în Constanța”.

Banii ar fi fost transferaţi sub forma unor contracte de publicitate fictive.

„În perioada 2008-2014, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, cu ajutorul inculpatului Strutinsky Sorin Gabriel, a primit de la o societate comercială peste 7 milioane de euro pentru că a asigurat acesteia câștigarea unei licitații organizate de Primăria Constanța pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orașului. În același timp, între firma respectivă și instituția publică condusă de inculpatul Mazăre Radu Ștefan a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani, cu un cost total estimat de 1.194.056.850 lei – cca 335 milioane de euro. Și în acest caz, mita a fost primită într-o manieră identică, prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între societatea respectivă și aceeași firmă controlată de cei doi inculpați”, mai arată procurorii DNA.

Procedura de achiziție care a precedat semnarea acestui contract a fost ilegală, spun procurorii.

Potrivit acestora, prejudiciul cauzat este de circa 26 de milioane de euro, „sumă care constituie în același timp un folos necuvenit obținut de societatea comercială beneficiară a contractului”.

Pe de altă parte, în perioada noiembrie 2006 – 2013, primarul Radu Mazăre a participat la încheierea a 12 contracte între primărie și societatea controlată de el și de Sorin Gabriel Strutinsky, în valoare totală de peste 6 milioane de lei. În perioada noiembrie 2008 – 2012, tot Radu Mazăre a semnat 13 contracte, acorduri cadru și contracte subsecvente încheiate între Primăria municipiului Constanța și o societate comercială, la care era asociat Sorin Gabriel Strutinsky, în valoare totală de peste 23 milioane de lei. Aceste contracte au vizat achiziția unor servicii artistice desfășurate cu diverse ocazii, organizarea unor spectacole artistice, serviciul de pază a bunurilor publice și private aparținând municipiului Constanta, serviciul de protecție a funcționarilor Primăriei Municipiului Constanța aflați în exercițiul funcțiunii în perioada 15 februarie 2009-15 februarie 2012, spun procurorii.

„În ambele cazuri, au fost obținute foloase atât pentru sine, prin societatea pe care o controla și cu care Radu Mazăre s-a aflat în raporturi comerciale în ultimii 5 ani înainte de comiterea faptei, cât și pentru Sorin Strutinsky”, se mai arată în comunicatul DNA.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri