Sari la conținut

Record de turişti străini. Navele de croazieră au adus în România aproape 70.000 de pasageri

Aproximativ 2.000 de euro costă o croazieră de 11 zile la bordul oraşului plutitor Ocean Princess însă turiştii susţin că plătesc mai puţin decât ar sta la câte un hotel în fiecare ţară în care ar ajunge.

Vasul a plecat, în urmă cu 8 zile, dintr-un port din Roma, Italia. Ocean Princess a făcut escale în Veneţia, Sicilia, Istanbul, Bulgaria, Atena, Algeria. În timp ce nava se află în marş, pe mare, turiştii spun că nu au cum să se plictisească iar mâncarea este extraordinară.

Pe lângă simţul umorului de care dau dovadă turiştii, aceștia au luat totuși în serios excursia din ţara noastră şi au încercat să înveţe câteva cuvinte în limba română.

Ocean Princess este ultima nava de pasageri care a intrat in Marea Neagra in sezonul 2014. Este, de departe, cel mai bun an pentru Terminalul de Pasageri din Portul Cta. S-a incheiat cu o crestere a nr de uristi de 700% fata de anul de referinta 2008.

Acestea sunt rezultatele unui studiu efectuat de o agenţie din Marea Mediterană. Pe primul loc se află terminalul din Barcelona urmat de cel din Civitavecchia din Roma, Italia.

Teodor Patrichi, administratorul Terminalului de Pasageri: "Pentru anul viitor avem, în acest moment, cel puţin 70 de nave programate să sosească. Avem programări şi pentru anul 2017 la nave de pasageri. Nu ştiu, în acest moment, dacă va fi o creştere sau stagnare."

Şi agenţiile care fac rezervări pe astfel de nave de croazieră spun că anul acesta a fost unul foarte bun pentru ei.

Cezar Micheten, reprezentant al unei firme de shipping: "După ultimele avizări date, anul ce urmează va avea circa 50 de voiaje, de nave de pasageri; vorbesc despre compania noastră. A fost un număr de peste 300.000 de oameni."

De la începutul anului, au venit în total 69.800 de turiști, față de 54.000 câți au fost anul trecut.

reporter: Oana Manoilă
operator: Florin Boboc