Sari la conținut

Recuperare prin fitness. 100.000 de lei a costat primul centru de reabilitare respiratorie din Palazu Mare

În sala de kinetoterapie de 30 de metri pătraţi aflată într-una dintre încăperile Spitalului de Pneumoftiziologie din Palazu Mare bolnavii internaţi vor face exerciţii de recuperare. Acesta a fost dotată cu biciclete ergonomice, aparate multifuncționale şi greutăți, dar şi cu un cabinet de consultaţii.

Elena Danteş, director medical: "Avem o categorie foarte mare de pacienţi care pot veni. Am făcut noi un calcul şi anul trecut puteau să beneficieze de aceasta parte de recuperare respiratorie între 500 şi 1000 de pacienţi".

Fiecare bolnav va face recuperare între 30 de minute şi o oră zilnic, în funcţie de cât îi recomandă medicul curant. Procedurile sunt doar de pacienţii suferinzi de astm, obezitate şi alte afecţiuni care îngreunează respiraţia, nu însă şi pentru cei bolnavi de tuberculoză pentru că efortul ar fi prea mare pentru ei.

Elena Danteș, director medical: "Se pot adresa pacienţi cu simptome netuberculoase şi anume cei la care avantajele sunt majore sunt cei cu bronhopneumopatie la care ştim foarte bine că simptomele cele mai severe sunt sufocarea sau dispneea".

Sala de kinetoterapie a fost terminată foarte repede deşi planul iniţial prevedea finalizarea ei la 1 decembrie. A fost posibil pentru că atât îngrijitoarele, cât şi asistentele au participat voluntar la curăţenia generală.

Rodica Floroiu, asistentă şefă: "În vederea deschiderii Centrului, tot personalul de îngrijiri s-a mobilizat şi în timp record".

Investiţia s-a ridicat la 100.000 de lei iar banii au venit de la un finanţator particular.

reporter: Anamaria Stoica
operator: Matei Ghioc

editor web: Anca Medrea