Sari la conținut

Retro Parada Toamnei. Zeci de bijuterii de epocă pe patru roţi au defilat pe străzile din Constanţa

Colecţionarii şi pasionaţii maşinilor de epocă şi-au expus bijuteriile pe un traseu ce a inclus şi o porţiune din autostrada Soarelui.

Dumitru Chirea, de profesie inginer electronist, este un împătimit al maşinilor, în special al celor de epocă. Aşa se face că are in colectia personala peste 52 de maşini, dintre care 28 sunt de epocă. Pe toate le-a cumpărat în ultimii 3 ani.

 "Îmi plac toate tipurile de maşini, clasice şi istorice, am o pasiune mai deosebită pentru maşinile americane", a spus Dumitru Chirea, colecţionar. 

Cadilacul Coupee Devile, de culoare turcoaz, fabricat în 1959, este maşina sa de suflet. Dumitru este şi mândrul proprietar al celei mai bătrâne maşini participante la paradă. Este vorba de un Ford, model A, fabricat în 1929, în mare parte din lemn, utilizat pentru transportul laptelui, maşină pe care mulţi dintre noi am remarcat-o în filmele lui Charlie Chaplin. O altă maşină care a iesit in evidenta la paradă este una de război, pe care proprietarul a recondiţionat-o respectând cu stricteţe cerinţele vremurilor
de atunci.

"Acest Kubelwagen, fabricat în anul 1940 a fost folosit de nemţi în cel de al doilea Război Mondial şi este cunoscut ca fiind bunicul broscuţelor", a spus Poliana Căpitan, reporter Digi24 Constanţa.  

Proprietarul „Bunicului", Ovidiu Ciobanu, a venit la paradă şi cu „Prinţesa", un Volvo P 1800, fabricat in 1960, care l-a costat 10.000 de euro. S-a îndrăgostit de maşină din momentul în care a văzut-o în serialul Sfântul.

"Are un motor de 1800cm cubi, are 108 cp, viteză 175, dată de fabricant. Eu am atins pe circuitul de la Rabarihn 166 de km pe oră şi încăse mai putea", a declarat şi Ovidiu Ciobanu, colecţionar. 

Peste 600 de maşini de eopocă au participat la cea de a patra ediţie a Retro Paradei de Toamnă, care s-a desfăşurat la nivelul întregii ţări.

operator: Poliana Căpitan
reporter: Cătălin Vârban

editor web: Anca Medrea

Pe aceeași temă