Retroparadă prin Constanţa. Zeci de maşini de epocă au defilat pe bulevardele oraşului 

Data publicării:
parada masini epoca

Zgomot de motoare, maşini scumpe şi perfect lustruite, domniţe şi cavaleri îmbrăcaţi în haine retro. În această atmosferă de început de secol XX s-a desfăşurat retroparada primăverii.

Marian Vijială organizator: "La Constanţa am reuşit să strângem 40 de maşini. Ca şi vechime a maşinilor, cea mai veche este din 1937, iar cea mai nouă este din 1981, mărcile sunt diferite."

Radu Mitru, colecţionar împătimit, a adus la paradă 6 bijuterii pe roţi. Pasiunea pentru maşinile de epocă o are de la 20 de ani, când şi-a cumpărat prima maşină, o Volga. Însă automobilul lui de suflet este un Cadillac Cupe Devil, despre care spune că este un model foarte rar, o maşină pe care a îndrăgit-o însuşi Elvis Presley.

Radu Mitru proprietar maşini: "Am achiziţionat-o în 2008, am participat la mai multe evenimente. A luat şi diverse premii, raliul Giurgiului, raliul Bucureştiului, premiul 1. Este o maşină restaurată total şi într-o stare de funcţionare, exact ca o maşină nouă."

Colecţionarii de maşini de epocă nu se uită la bani cand vine vorba despre recondiţionarea automobilelor.

Colecţionar: "Nu există o sumă fixă de întreţinere a unei astfel de maşini. E mai puţin important costul, cât să ai grijă şi să întreţii aşa cum trebuie maşina."

Iuliana Chitic reporter Digi24: "Aceasta este una dintre cele mai scumpe maşini expuse la paradă. Este o maşină americană, fabricată în 1967 şi care are un design deosebit fiind primul coupe în 4 usi, fără stâlp de susţinere."

Vechimea nu este criteriul principal după care colecţionarii îşi aleg maşinile. Foarte importat pentru ei este şi povestea care se ascunde în spatele portierelor. 

"A stat în dreapta volanului, Maitrey, după moartea lui Mircea Eliade, Louis Amstrong, cand a venit în România şi a concertat. Maşinuţa, în sine a fost proiectată de celebrul Ferdinand Porche, în 1938.", a spus unul dintre colecţionari.

Cunoscători sau doar nostalgici, constănţenii s-au adunat să admire maşinile cu istorie, expuse în centru oraşului.

"Vă place un model anume> ElDorado asta, Cadillac-ul asta, de aici îmi place mie cel mai mult. E mare. ", spun constănţenii. 

Evenimentul s-a desfăşurat la nivel naţional. În 21 de oraşe au defilat 650 de maşini.

reporter: Iuliana Chitic

operator: Cristian Caciauna 

editor web: Anca Medrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri