România, codaşă la producţia de peşte. Ţara noastră ocupă locul 21 în U.E. cu o producţie de 0,27%

Data publicării:
peste

17.000 de tone de peşte a fost producţia anuală raportată de ţara noastră în 2009, cifră care apare şi în ultimul studiu al Eurostat.

Este o cantitate extrem de mică, la ce suprafaţă de zonă litorală şi porţiune de Dunăre deţine ţara noastră. Unul dintre principalele motive ar fi, în opinia specialiştilor, numărul mic de pescadoare care mai pescuiesc în Marea Neagră.

Simion Nicolaev, director Institutul Naţional de Cercetări Marine:  "Ponderea pescuitului este la scară mică, adică cel practicat cu ambarcaţiuni de până în 12 metri şi care oferă capacităţi limitate de exploatare a resurselor. Trei nave care depăşesc 15 metri existente, după ce în anii '85 aveam 24 de nave de acest gen".

De altfel, lipsa unor porturi pescăreşti, schimbările climatice şi poluarea din Marea Neagră sunt alte motive pentru care producţia de peşte a scăzut considerabil.

Comparativ cu România, Ungaria are o producţie de peste 20.000 de tone, iar Cehia, o altă ţară fără ieşire la mare, 24.000 de tone. Pescarii împătimiţi îşi amintesc cu plăcere de vremurile în care se puteau lăuda cu cantitatea de peşte pescuit.

"Erau zile când puteai să vii cu 20-30 de kg. Acum, alea sunt poveşti. Marea, de regulă, a fost deschisă tot timpul anului, dar ca orice resursă nu este inepuizabilă", şi-a adus aminte un pescar.

Problema cu care se confruntă ţara noastră este resimţită şi în rândul administratorilor de pescării, care sunt nevoiţi să se aprovizioneze din alte judeţe.

Monica Muzafar, administrator pescărie: "Cel mai mult din lacul Sinoe luăm peşte, din Tulcea.  Peştele de mare se aduce de la mare. E mai greu? Da, e mai greu. De ce? Nu mai este atât de mult peşte".

Tocmai pentru a reface şi a menţine rezervele de peşte actuale,

Parlamentul European a aprobat mai multe măsuri prin care pescarii nu vor mai avea voie să arunce prada înapoi în apă, iar cantitatea de peşti prinşi nu trebuie să depăşească cota de reproducere a unei anumite specii.

reporter: Daniel Leancă
operator: Alexandru Brânzan

editor web: Anca Medrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri