"Romeo şi Julieta" în variantă japoneză. 15 balerini asiatici lucrează pentru Teatrul "Oleg Danovski"

Data publicării:
balerini japonezi romeo si julieta

 

Rie şi Haruka au venit tocmai din Japonia. Acomodarea, spun ei, a fost destul de dificilă pentru că aici totul este diferit. Rie, în vârstă de 32 de ani, a ajuns la Constanţa în urmă cu şase ani şi jumătate. S-a îndrăgostit iremediabil de oraş, de oameni, de Teatrul Oleg Danovski. S-a îndrăgostit atât de mult încăt a făcut eforturi uriaşe să înveţe limba română.

Rie Aoyagi, balerină: "Eu am vrut să dansez şi am căutat unde pot să dansez, că în Japonia nu este aşa...la fel ca aici, să dansez... Şi când am găsit aici, am vrut să rămân".

Îi este foarte dor de casă, dar s-a obişnuit. În afară ce colegii de la teatru, Rie nu a avut timp să îşi dacă prieteni. Este mai mereu în sala de repetiţii. 

Haruka Tada are doar 24 de ani. Colaborează cu Teatrul Oleg Danovski din 2013. Rie Aoyagi este cea care l-a adus aici, i-a povestit despre spectacole, despre oameni iar Haruka a venit să vadă dacă e chiar atât de frumos. Şi nu a mai plecat. Când este întrebat dacă a încercat să înveţe limba română, râde: e prea grea pentru el, aşa că Rie îl ajută de fiecare dată.

Haruka Tada, balerin: "Bună dimineaţa! Bună ziua, bună seara, noapte bună şi mi-e foame. hahahah. Mănâncă mult? hahah hahaha.da. Care e mâncarea preferată? MAMALIGA!"

Răsplata financiară este infimă - 600 de lei pe lună şi abia îi ajută să se întreţină, dar aplauzele publicului, spun ei, reprezintă toată hrana de care au nevoie.

Horaţiu Cherecheş, balerin şi regizor: "Gândiţi-vă că noi repetăm, într-o zi, poate chiar şi 6-7 ore. Depinde...până când fiecare dansator este mulţumit de rezultatul muncii sale."

Irina Mihaiu, balerina care a interpretat rolul Julietei: "Emoţiile sunt prezente înaintea oricărui spectacol. E ceva specific artiştilor."

Adrian Mihaiu, balerinul care a interpretat rolul lui Romeo: "Acuma, dacă ar fi să aleg din nou, tot asta aş alege. Nu. n-aş vrea, n-aş renunţa, cu toate că este foarte, foarte greu."

reporter: Oana Manoilă

operatori: Alexandru Brînzaru, Cătălin Vârban 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri