Sari la conținut

S-a tras cu muniţie de război. Exerciţii militare de amploare au avut loc azi la Babadag

Într-un mic sat afgan, aliat trupelor române, se dă alarma. Talibanii au ocupat zona şi ameninţă localnicii cu detonarea unor bombe.

Mai multe taburi cu aruncătoare şi taburi de cercetare înconjoară zona. Patru militari coboară în rapel din elicopetrele IAR Puma Socat.

Echipele de scotocire reuşesc să îi prindă pe insurgenţi, dar unul dintre militarii români este grav rănit. Un eclipoter îl preia şi îl transportă de urgenţă la spitalul de campanie. Sublocotenentul Mihai Căprian este cel mai nou membru care s-a alăturat Rechinilor Albi. Are doar 23 de ani şi este primul exerciţiu la care a luat parte.

Mihai Căprian, sublocotenent în Batalionul 341 Topraisar, Rechinii Albi: "Meseria armelor este o meserie grea dar foarte frumoasă. Mie unul îmi place. O fac din pasiune".

Liviu Necula, comandant Batalionul 341 Infanterie, Rechinii Albi: "În spatele acestei demonstraţii a noastre este o muncă titanică. Militarii sunt privaţi de anumite libertăţi, în sensul în care sunt cantonaţi în tabere, dar aceasta este menirea unui militar: de a se pregăti pentru tot spectrul de operaţii".

Mircea Duşa, ministrul Apărării: "Anul acesta sunt planificate mai multe exerciţii. La cel de la Cincu vor fi în jur de 1500, la următorul, organizat de comandamentul de la Napoli, vor fi în jur de 1000, la Smârdan au participat, acum 3 săptămâni, la exerciţiu peste 2000 de militari."

reporter: Oana Manoilă

operator: Cristian Caciauna