Salariile absolvenţilor, suportate de stat

Data publicării:
studenti UMC

foto: arhivă

Statul va plăti salariile a 6.500 de absolvenţi de facultate, din toată ţara, timp de un an. Proiectul guvernamental lansat în urmă cu două săptămâni va fi derulat cu cele mai importante centre universitare din ţară.

Numai la Constanţa s-au înscris 15 firme, care îi vor ajuta pe tineri să aplice şi practic ce au învăţat la şcoală. Absolvenții au mereu dificultăți în a-și găsi un loc de muncă, mai ales în domeniul în care sunt specializați.

Conform protocolului semnat de ministrul pentru IMM-uri şi conducerea Universităţii Ovidius, 70 de tineri vor avea un loc de muncă. Ciprian este în an terminal la Științe Economice și speră ca vara viitoare să fie și el angajat la o firmă de consultanță.

Ciprian Tudose, student al Facultății de Științe Economice: "Fonduri sunt, oamenii au accesat, sper ca studenții să meargă mai departe pe treaba asta, ptr că toate aceste programe sunt făcute pentru studenți."

Patronii de firme spun că îşi doresc să aibă angajaţi proaspăt absolvenţi de facultate, iar faptul că sunt şi plătiţi de stat cu fonduri europene nu poate fi decât un plus.

Adriana Arghirescu, antreprenor: "Pe o perioadă de un an de zile poți să analizezi și să iei o decizie în cunoștință de cauză dacă tânărul respectiv promite și răspunde la cerințele companiei."

Ervin Șemședin, antreprenor: "Până acum am investit în pregătirea lor, dar am investit cu fonduri proprii. Acum acest program este binevenit pentru că ne ajută să ne acoperim o parte din cheltuielile salariale."

Miniştri pentru IMM şi pentru Fonduri Europene spun că la nivel național, numai prin acest program 6500 de tineri vor beneficia de plata salariilor de la stat. Numai finanţarea acestui proiect este în valoare de 40 de milioane de euro.

Florin Jianu, Ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Mediul de Afaceri și Turism: "Regiunea Sud-Est este o regiune cu rata șomajului în rândul tinerilor mai ridicată decât la nivel național, iar ea va beneficia de ceea ce înseamnă conceptul schemei de garanție."

Eugen Teodorovici, ministrul pentru Fonduri Europene: "Avem deja planificate și alocate, ca și fonduri pentru următorul cadru financiar 2014-2020 o sumă de peste 500 de milioane de euro pentru tineri, cu tot ce înseamnă activitate de susținere a tinerilor, de la pregătire, instruire, formare, chiar subvenționare a unor locuri de muncă."

Totodată, miercuri va fi lansat și programul „România Start Up", care va permite tinerilor cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani să-și deschidă propria afacere cu fonduri europene.

reporter: Paul Greavu
operator: Mihai Ciobanu 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri