Sari la conținut

Sanatoriul bate plaja. S-au întocmit liste de aşteptare până în decembrie

etecul de nisip de lângă sanatoriu este aproape plin turişti. Marian Puca este român, dar în 2008 s-a mutat cu familia în Austria. A rămas fidel meleagurilor natale aşa că, în fiecare an, vine la mare. Nu merge la plajele din staţiuni, ci pe plaja de la Băile Reci care aparţine Sanatoriului din Techirghiol.

Marian Puca, turist: Ne face foarte bine la genunchi... copilului. Tatăl meu vine de 25 de ani aici.

Ionel Secară vine din 1962, doar la Techirghiol.

Ionel Secară, turist: Nămolul este benefic pentru organismul omului. Eu, cel puţin, mă simt extraordinar de bine şi nu aş renunţa pentru nimic în lume

Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: Aici, pe plaja de la Băile Reci, are acces oricine. Pentru 15 lei pe zi, pacienţii Sanatoriului Techirghiol, dar şi turiştii, beneficiază de şezlong, nămol, dar şi de asistenţă medicală.

Apa lacului Techirghiol este atât de sărată încât nu este nevoie să ştii să înoţi. În combinaţie cu nămolul face minuni mai ales în ceea ce priveşte relaxarea musculaturii.

Mihaela Guţă, băieşiţă: O baie generală de nămol, la 38 de grade, rimp de 20 de minute. Pacientul intră în apă până când apa îi acoperă umerii.

Toate cele 930 de locuri ale sanatoriului sunt acum ocupate.

Carmen Oprea, director de îngrijiri medicale, Sanatoriul Techirghiol: Permanent avem liste ce aşteptare şi sunt până în iarnă. Cei mai mulţi vin să se trateze pentru afecţiuni reumatoligice, post-traumatice, dermatologice, afecţiuni ginecologice

Şi în centrele SPA din Eforie Nord este aglomerat, iar la modă sunt masajele cu nămolul sapropelic. Masajul durează cel mult 15 minute şi, potrivit specialiştilor, nămolul acţionează mult mai repede.

Nămolul provine tot din lacul Techirghiol, resursa cea mai mare din Europa. Nămolul este format, în proporţie de 95%, din substanţe organice hidratante.

reporter: Oana Manoilă
operator: Alexandru Brînzaru