Sărbătoarea musulmanilor. 250 de animale au fost sacrificate şi împărţite celor săraci

Data publicării:
bairam

Ruugăciunea comună s-a terminat în jurul orei 8.30. Fiecare credincios a mers, apoi, la cimitir pentru a-şi cinsti rudele trecute în nefiinţă.

Urmează prânzul în familie, tradiţie respectată cu sfinţenie. În unele familii, nu doar rudele participă la masa de prânz, ci şi vecinii, indiferent de religie.

Kurban Bayram, echivalentul Crăciunului la creștini, este sărbătoarea sacrificiului, care ar trebui petrecută în linişte şi pace, însă nu peste tot în lume musulmanii se pot bucura cum se cuvine de aceste zile. Este vorba despre musulmanii din Siria şi Irak.

Iusuf Muurat, muftiul Cultului Musulman din România
„Pe această cale, vreau să fac un apel către toţi liderii musulmani din întreaga lume să condamne acele acte de cruzime, de violenţă şi terorism pe care le comit aşa autointitulatul stat islamic şi liderii acestuia. Islamul nu înseamnă a ucide, iar profetul Mohamed nu ne-a îndemnat să ucidem niciun suflet.”

Credincioşii au obligaţia ca în această perioadă să sacrifice un batal, o oaie sau o vită. Din animalul sacrificat, tradiţia spune că două treimi trebuie împărţite saracilor, iar o treime se opreşte în casă, pentru a fi consumată de familie. Muftiul cultului musulman din România i-a primit în curtea sa pe voluntarii unei fundaţii care au adus spre sacrificiu nu mai puţin de 250 de oi. Peste 2.500 de pachete au fost astfel împărţite familiilor nevoiaşe din judeţele Constanţa, Tulcea şi Călăraşi.

Sein Ibraim, preşedinte "Hasene"
„Fundaţia "Sene" organizează această acţiune din Europa, din Germania, iar această acţiune umanitară este organizată, anul acesta, în 84 de ţări.”

Kurban Bayram comemorează gestul de sacrificiu al Profetului Ibrahim, cel care, pus să aleagă între dragostea faţă de unicul său fiu şi adoraţia lui Dumnezeu, optează pentru confirmarea devoţiunii faţă de divinitate.
Potrivit Coranului, pentru a-şi exprima credinţa necondiţionată şi supunerea faţă de Allah, Ibrahim se arată pregătit să-şi sacrifice fiul, pe Ismail, dar Creatorul, văzându-i determinarea şi neclintita credinţă, îl trimite pe Arhanghelul Gabriel cu un berbec pe altarul sacrificiului.

reporter: Oana Manoilă
operator: Cătălin Vârban

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri