Şcoală cu panouri fotovoltaice. Şcoala Grigore Moisil din Năvodari își va produce singură energia electrică

Data publicării:
PANOURI FOTOVOLTAICE

Proiectul "Lumină pentru un viitor verde" iniţiat de o companie petrolier privată, la care a participat şcoala Grigore Moisil din Năvodari, a oferit drept premiu amplasarea pe clădirea şcolii a unui sistem fotovoltaic cu o putere instalată în panouri de 5kw pe oră şi conectarea la un invertor care se va sincroniza la reteaua transportorului local de energie.

Ligia Mangri, director Şcoala "Grigore Moisil" din Năvodari: "Am fost cam pionieri în această energie alternativă şi nu am ştiut exact de ce avize avem nevoie şi ne-am cam împotmolit în avize". 

Proiectul a presupus în primul rând muncă de voluntariat dar şi activitati de informare, in ceea ce priveste beneficiile înlocuirii energiei clasice cu energia solară, nepoluantă.

Ligia Mangri, director Şcoala "Grigore Moisil" din Năvodari: "Cu majoritatea copiilor din şcoală, cu ei le-am cărat, cu ei am votat, pentru că 50% din câştigarea acestui proiect au fost voturile realizate de copiii noştri, cu părinţi, cu neamuri, cum ne-am mobilizat noi".

Proiectul a fost implementat în octombrie 2013 şi s-a finalizat în martie 2014. Acum toate cele 22 de panouri fotovoltaice sunt montate, însă nu funcţionează.

Loredana Vesparu, reporter Digi24 Constanţa: "Când vor funcţiona aceste panouri fotovoltaice, ele vor asigura o economie de 1600 de lei pe lună, bani din care şcoala plănuieşte să cumpere noi calculatoare şi să răsplătească elevii premianţi".

Reprezentanții Enel Distributie Dobrogea declară: "Conform legislației în vigoare, pasul următor este realizarea, de către un consultant de specialitate angajat de beneficiar, a unui studiu de soluție pentru montarea și racordarea la rețea a celor 22 de panouri fotovoltaice pe acoperișul școlii."

Şi autorităţile locale au ajutat la realizarea acestui proiect. Firma privată a oferit o finanţare în valoare de 45.000 lei, iar primăria Năvodari a acordat 1.500. Însă, faptul că birocraţia durează atât de mult iar avizele se obţin greu, creează nemulţumiri în rândul autorităţilor locale. Aceştia chiar au făcut demersuri pentru grăbirea obținerii documentelor necesare.

Florin Chelaru, viceprimarul oraşului Năvodari: "Întotdeauna durează mult, însă eu sper ca dumnealor să înţeleagă cât de important este acest proiect pentru Năvodari şi mai ales pentru şcoală". 

Reprezentanţii unităţii de învăţământ speră ca până la data de 10 mai panourile să funcţioneze, iar astfel premiile de la sfârşitul anului şcolar 2013-2014, să fie cumpărate din economiile rezultate din scăderea facturii de curent.

reporter: Loredana Vesparu
operator: Cătălin Vârban

editor web: Anca Medrea 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri