Sari la conținut

Sfinţirea apei, în ajun de Bobotează. 200 de enoriaşi au ajutat Arhiepiscopia Tomisului la îmbutelierea Aghezmei Mari

 

foto arhiva

După ce pompierii au umplut cu apă butoaiele, preoţii le-au sfinţit rând pe rând.

Slujba şi sfinţirea apelor au fost decalate de Arhiepiscopul Tomisului cu două ore, faţă de alţi ani. Din acest motiv, numărul credincioşilor, obişnuiţi ca ritualul să înceapă după ora 8.00, nu a fost atât de mare. Oricum, cei care au venit au ajutat la umplerea sticlelor cu apa sfinţite.

Paul Greavu, reporter Digi24 Constanţa: "65.000 de l de apă sfinţită vor fi îmbuteliaţi astăzi şi mâine. Imediat după terminarea slujbei, oamenii au început să-şi umple sticlele."

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului: "Să luaţi această apă sfinţită pe nemâncate, de astăzi până pe 14, ca să ne sfinţim cum toţii."

Printre cei prezenţi a fost şi Gheorghe Bucătaru, care a venit tocmai din Rădăuţi pentru a participa la sărbătoarea Bobotezei. El a auzit de la fratele său despre întreaga procesiune. Aşteaptă să vadă şi cum tinerii înoată după crucile aruncate în mare.

Gheorghe Bucătaru: "Am venit pentru tradiţia asta foarte frumoasă aici în Doborogea.  Acum e prima dată, am venit la un frate, un coleg şi mi-o părut foarte frumos".

De Bobotează sunt aşteptate peste 10.000 de persoane pe faleza din Constanţa. Se va oficia Slujba de Sfinţire a Agheymei Mari, la sfârșitul căreia vor fi aruncate 3 cruci în apele mării. 250 de jandarmi vor asigura ordinea publică la ceremonia religioasă.

reporter: Paul Greavu
operator: Alexandru Brînzaru