Spitalizarea, mai mare decât pensia

Data publicării:
spitalizare 20vs 20pensie-46777

În total, 800 de lei. Atât l-au costat pe acest tânăr patru zile în Spitalul de Urgenţă Constanţa. Şi asta din cauză că sistemul este subfinanţat. În ultimii patru ani, bugetul spitalului a pierdut... patru milioane de euro! Iar bolnavii sunt singurii care au de suferit: sute de lei daţi pe pilule.

Dacă nu vor să-şi piardă funcţia, managerii unităţilor sanitare vor fi obligaţi să strângă şi mai mult cureaua. Ministerul este decis să scape de cei care acumulează datorii către furnizorii de servicii medicale, cu toate că banii pe care oamenii îi dau pentru asigurările medicale nu se regăsesc în totalitate în sistem.

"Dacă mie CAS nu-mi dă banii? Şi eu fac datorii. Haideţi să întrebăm câţi bani se strâng şi unde se duc. Unde ajung banii ăştia?" declară Dan Căpăţână, manager SCJU Constanţa

Ministerul Sănătăţii le mai dă bolnavilor încă o lovitură. Din luna martie, fiecare om care ajunge pe patul de spital va suporta o coplată de 10 lei pe durata internării.

"Va fi o sumă modică, care nu va afecta în niciun fel accesul pacientului la serviciile medicale", declară Constantin Dina, director DSPJ Constanţa

Managerul Spitalului de urganţă susţine că, din calculele sale, coplata ar aduce, cu greu, la buget 30.000 de lei pe lună, bani insuficienţi chiar şi pentru a cumpăra câteva medicamente.

Medicii spun că anul 2013 va fi unul extrem de greu. În plus, Ministerul a anunţat că şi bugetul pentru reparaţii şi investiţii în aparatură medicală este ZERO.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri