Stafilococi şi boli luate din spitalele constănţene

Data publicării:
spital 20221112-34901

Dacă ar fi să ne ghidăm după Organizaţia Mondială a Sănătăţii care spune că 7% din totalul de internări într-un spital reprezintă infecţii dobândite chiar pe patul de spital, ar însemna ca numai în Spitalul de Urgenţă Constanţa să ne confurntăm cu peste 3.700 de astfel de cazuri într-un an. Realitatea raportată este, însă, alta:

"De la începutul anului, inclsuiv luna octombrie, căci noiembrie încă nu este definitivat, am avut 22 de infecţii nosocomiale pe tot spitalul", spuneMonica Dişa, şef Compartiment Prevenţii şi Control Infecţii Nosocomiale, SCJU Constanţa

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică susţin că toate cele 11 spitale din judeţ au raportat, în total, anul acesta, 47 de cazuri de infecţii intraspitaliceşti, iar anul trecut, doar 45. Mult prea puţine, adaugă ei.

"Asta înseamnă şi o supraveghere foarte strictă şi o declarare clară a tururor cazurilor, însă, vedeţi, e mai greu de investigat complet microbiologic: bolnavul pleacă, se duce apoi la un alt specialist", spune directorul adjunct al DSPJ Constanţa, Mihaela Dinisov

Tratamentul unui pacient care contractează, în spital, o altă afecţiune, este costisitor şi, uneori, de lungă durată.

Cauzele bolilor şi bacteriilor care circulă prin saloane sunt diverse. Fie de vină sunt chiar pacienţii, purtători de alte boli transmisibile, fie chiar rudele lor care vin să-i viziteze şi intră în spital fără mască de protecţie.

Nicio unitate sanitară din judeţ nu deţine autorizaţie sanitară de funcţionare permanentă. Toate au planuri şi termene de conformare din cauza deficienţilor dar şi a lucrărilor de modernizare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri