Sari la conținut

Statui aruncate la...câini. "Sirena şi delfinul" şi "Tinereţe" sunt depozitate la Serviciul de Ecarisaj

Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: Inclus pe lista monumentelor istorice şi construit în anul 1961, grupul statuar "Sirena şi Delfinul" poate fi acum admirat doar de căţeii fără stăpân.

Soarta celor două simboluri ale staţiunii Mamaia a fost decisă de un serviciu al Primăriei care se ocupă de amenajări urbane, ecarisaj şi deratizare. Reprezentanţii acestui serviciu susţin că sculpturile sunt în siguranţă depozitate în curtea Clinicii Veterinare a animalelor fără stăpân.

Cristina Itoafă, şef Serviciul Dotări Urbane, Ecarisaj şi Deratizare, Primăria Constanţa: Tocmai de aceea am luat această măsură să le depozităm acolo: să le vedem, să nu se întâmple nimic cu ele.

Pentru mutarea Sirenei, Primăria ar fi trebuit să aibă avizul Direcţiei de Cultură. Potrivit Legii 422/2001 "Proprietarii sau titularii drepturilor de administrare a monumentelor istorice au, printre altele, următoatele obligaţii: să înştiinţeze de urgenţă, în scris, direcţia pentru cultură, culte şi patrimoniul cultural naţional judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, precum şi primarul oraşului ori al comunei respective despre orice modificări sau degradări în starea fizică a monumentelor istorice deţinute şi aflate în teritoriul unităţii administrativ-teritoriale".

Laura Tudosie, consultant Direcţia Judeţeană pentru Cultură: Nu există aceste avize? Nu, nu! Există doar o înştiinţare din partea Primăriei că a fost depozitată şi atâta tot. Probabil că au considerat că avizul de la PUZ Mamaia, dat de Ministerul Culturii este suficient pentru această mutare

Acesta este şi unul dintre motivele pentru care Direcţia de Cultură a Judeţului Constanţa nu a amendat municipalitatea tomitană aşa cum prevede legea, cu sume cuprinse între patru mii şi opt mii de lei. Acum, în locul Sirenei, în staţiunea Mamaia a fost construită o parcare.

Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă Constanţa: Există destule suficiente spaţii publice în Constanţa care, iată, s-ar putea îmbogăţi, din punct de vedere expresiv, cu o statuie reamplasată

Reprezentanţii Direcţiei de Cultură spun că se vor întâlni în această săptămână cu adminitraţia locală. Împreună trebuie să identifice două locuri, în municipiul Constanţa sau în staţiunea Mamaia, în care cele două statui să fie reamplasate.

reporter: Oana Manoilă
operator: Alexandru Brînzaru

Pe aceeași temă