Statui dispărute de 11 ani. Autorităţile nu au reclamat, până în prezent, furtul operelor de artă

Data publicării:
FATA CU CAPRIOARA

Statuile sunt realizări ale ale unor sculptori români importanţi: Ion Jalea, Oscar Han, Constantin Baranschi, Corneliu Medrea, Ada Geo Medrea sau Doina Lie. Dispariţia lor a fost constatată încă de la începutul lui 2004, într-un schimb de adrese între Direcţia Judeţeană de Cultură şi Primăria Municipiului Constanţa. Mai departe, însă, traseul hârtiilor despre furtul operelor de artă s-a blocat.

Florin Anghel, istoric: "Este un act de vandalism cultural şi civic, până la urmă, pentru care nici administraţia locală, nici forurile competente, dar, până la urmă, nici societatea civilă nu au reacţionat aşa cum se cuvine."

Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "Statuia <<Nou Născut>> a dispărut, din staţiunea Mamaia, în urmă cu mai bine de 11 ani. Era opera lui Oscar Han şi fusese amplasată exact aici, în locul unde, acum, s-a construit o imensă parcare.

Autorităţi, oameni de cultură, cetăţeni - nu au avut vreo reacţie când au văzut soclurile devastate. Timp de mai bine de un deceniu, nimeni nu a mers la poliţie pentru a reclama dispariţia statuilor din Mamaia.

Laura Tudosie, arhitect, Direcţia Judeţeană de Cultură Constanţa: "Ce scenarii puteau fi posibile? Fie faptul că s-au furat şi au fost topite - pentru că erau bronzuri - şi am sperat cu toţii că nu este cazul, fie au fost furate şi sunt în altă parte expuse - în spaţii private sau.... Asta a fost gândirea. Dar am sperat că, la un moment dat, lucrurile se vor clarifica. Şi cred că trebuiau clarificate de către Primărie."

Reprezentanţii municipalităţii spun că abia săptămâna aceasta vor merge la Poliţie pentru a sesiza dispariţia celor zece monumente de for public.

Cristina Itoafă, şef Serviciu Dotări Urbane, Primăria Municipiului Constanţa: "Din punctul Dumneavoastră de vedere, sesizarea aceasta la Poliţie nu vine, totuşi, un pic cam târziu? Nu vine un pic cam târziu. Nici nu ne-am gândit că ar trebui pentru că ne-am gândit că poate le vom recupera, poate le vom găsi undeva."

Acum, principala miză a Primăriei nu este nici găsirea operelor de artă, nici identificarea vinovaţilor, ci declasificarea statuilor. Din acest motiv spun reprezentanţii autorităţilor locale că vor să depună plângere. După ce Poliţia va constata dispariţia sculpturilor, Ministerul Culturii le va scoate, pentru totdeauna, din lista monumentelor istorice.

Statui monumente istorice dispărute

"Fata cu Căprioara", sculptor Constantin Baranschi, bronz, 1965
"Fecioara cu Mărul", sculptor Ion Jalea, bronz, 1943
"Nou Născut", sculptor Oscar Han, bronz, 1959
"Bustul lui Ovidiu", bronz, sculptor Corneliu Medrea, 1958
"Primăvara", bronz, sculptor Corneliu Medrea, 1964
Sursa: Direcţia Judeţeană de Cultură Constanţa>

Alte statui dispărute

"Basorelief", sculptor Corneliu Medrea
"Cosmonaut", calcar, sculptor Ada Geo Medrea
"Fata cu Margareta", bronz, Ada Geo Medrea
"Fata pe Tobogan", bronz, Ada Geo Medrea
"Înotătoarea", bronz, Doina Lie
Sursa: Direcţia Judeţeană de Cultură Constanţa>

reporter: Adrian Herţa, Oana Manoilă
operator: Florin Boboc

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri