Tensiuni în comunitatea musulmană din România. Muftiatul vrea ca toate fundaţiile să aibă avizul instutuţiei

Data publicării:
muftiu Yusuf Muurat-1

În România există mai multe asociaţii şi fundaţii musulmane care şi-au făcut propriile geamii. Niciuna nu recunoaşte autoritatea Muftiatului Cultului Musulman din România, însă cei de la vârful instituţiei religioase vor să schimbe acest lucru. Cu ajutorul parlamentarilor din Constanţa vor să schimbe legea în favoarea lor.

Iusuf Muurat, muftiul Cultului Musulman din România: "Noi nu vrem să vorbim într-un mod alarmant. Sunt fundaţii ai căror slujitori noi nu ştim de exemplu cine merge si predică."

Mihai Lupu, deputat de Constanţa: "Va exista o amendare a legii cultelor în primul rând, consultarea secretariatului general a Guvernului în aşa fel încât practica religioasă a cultului musulman să ţină şi de un aviz nu consultativ, ci direct ptr că ştim foarte bine că sunt anumite dogme care contravin tuturor religiilor şi atunci practica religioasă trebuie să fie coordonată de un muftiat care este recunoscut legal în România."

În replică, reprezentanţii uneia dintre cele asociaţiile vizate de muftiu susţin că nu au nevoie de niciun aviz.

Enghin Kerim, preşedintele Asociaţiei Mulsulmanilor din România: "Muftiatul a mai cerut astfel de avize şi acum câţiva ani, în 2008, respectiv 2009. Noi ne-am prezentat la muftiat cu toate actele noastre, însă nici până astăzi nu am primit un răspuns, fie el negativ, fie pozitiv."

Erdin Barin, membru fondator al Asociaţiei Mulsulmanilor din România: "Întotdeauna suntem vizaţi noi, pentru că suntem, cred, singurii care avem pregătire şi studii superioare în domeniu."

Cele mai multe lăcaşe de cult musulmane fără aviz de la şefii religioşi ai cultului, 17, se află în Bucureşti.

reporteri: Annabelle Borş / Paul Greavu
operatori: Cristian Caciauna / Florin Boboc

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri