Teste de auz pentru bebeluşi. Spitalul de Urgenţă a primit un aparat de screening

Data publicării:
testari auz

Testarea se poate face doar dacă bebeluşul este liniştit şi nu plânge, căci aparatul înregistrează cel mai mic zgomot iar rezultatul poate fi eronat.

Aparatul, în valoare de 4.000 de euro, nu poate pune un diagnostic ferm. Doar indică faptul că ar putea exista o problemă de auz.

Dr. Dan Gheorghe, specialist spitalul "Marie Curie", Bucureşti: "Depistarea surdităţii precoce şi aplicarea unor măsuri de tratament precoce, adică atunci când copilul este mic, duce la rezultate optime. Protocolul spune că, până la 3 luni, copilul trebuie să fie diagnosticat şi, până la 6 luni, să fie deja protezat."

Până acum, copiii cdin Constanţa cu deficienţe de auz erau diagnosticaţi mult prea târziu, după vârsta de 3 ani sau primeau un diagnostic greşit de la medic.

Dr. Alexandra Neagu, preşedintele unei fundaţii: "Am avut copii, unul chiar din Constanţa care a juns la noi, la 5 ani, cu diagnostic de autism. Fusese la ORL-işti, la logoped, peste tot, lucra de 2 ani iar copilul avea diagnostic de autism când el era surd!"

Dorina Cojocaru a rămas fără auz în copilărie, după ce a suferit de otită. Are doi băieţi care s-au născut hipoacuzici. A fost greu pentru ea să îşi dea seama că băieţii ei au probleme.

Dorina Cojocaru: "La ce vârstă şi-a dat seama că şi ei au probleme? La băiatul mare, la 11 luni, soacra a observat că nu reacţionează la niciun zgomot şi atunci am plecat la Bucureşti pentru a fi testat auditiv."

Au urmat drumuri dese la Bucureşti pentru teste şi tratament, foarte mulţi bani cheltuiţi dar şi o suferinţă în plus. De acum încolo, aceste teste se pot efectua şi la spitalul din Constanţa.

O parte din problemă s-a rezolvat. A rămas alta: banii pentru programul de protezare sunt insuficienţi. Acum, pe listele de aşteptare ale spitalului din Capitală se află 54 de copii care nu au auzit niciodată glasul părinţilor, în condiţiile în care există bani pentru doar 17 implanturi cohleare. Fiecare intervenţie de implatare costă în jur de 25.000 de euro.

reporter: Oana Manoilă
operator: Mihai Ciobanu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri