Sari la conținut

Tone de mizerie împrăştiate pe plaje. Pe fiecare metru de nisip sunt aruncate peste şase kilograme de gunoaie

"Aproape că nu există plajă pe litoralul românesc unde să nu găsim măcar câteva kilograme de peturi, de doze rămase, de sticle". Este concluzia voluntarilor care au luat la pas plajele şi au estimat că între Constanţa şi Năvodari, pe fiecare metru nisip există peste 6 kg de deşeuri aruncate.

Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "Sezonul estival s-a încheiat, ultimii turişti au plecat şi ei, dar, în urma lor au rămas mormane de gunoaie: 80 de tone împrăştiate pe 12 km de nisip, mormane de gunoaie pe care operatorii nu se grăbesc să le ridice. Tot ce au făcut a fost să le ascundă, undeva, în spatele teraselor."

Iar asta s-a întâmplat numai după ce un voluntar a publicat fotografiile pe internet. Au rămas însă destule plaje pline de peturi, resturi de ambalaje sau de mâncare.

Victor Maxim, reprezentant Let's Do It, Romania: "Putem spune că aproximativ 40% dintre acestea au deşeuri prezente pe suprafaţă, altele au de ordinul tonelor. Operatorii de plaje au totuşi timp până la 30 septembrie să le cureţe."

Este data limită la care aceştia trebuie să predea plajele ca-n palmă reprezentanţilor Direcţiei de Apă Dobrogea-Litoral.

Marieta Iorga, purtător de cuvânt ABDAL: "Amenzile pentru cei care nu respectă clauzele din contract sunt între 2500 şi 5000 de lei."

Puţini sunt operatorii de plaje din Mamaia care au înţeles că omul sfinteşte locul.

Paul Marin, operator plajă: "E foarte uşor, foarte simplu. Ţine-ţi curăţenia, ca la tine acasă. Dacă la tine acasă e curat, nu e normal ca şi la locul de muncă să fie curat?"

Potrivit reprezentanţilor Let's Do It, Romania, cele mai murdare porţiuni de nisip se află între Mamaia Sat şi la intrarea în Năvodari. În acea zonă ar fi aruncate nouă tone şi jumătate de gunoaie pe o porţiune de doi kilometri, au apreciat voluntarii.

reporter: Oana Manoilă
operator: Cristian Caciauna

editor web: Anca Medrea

Pe aceeași temă