Sari la conținut

Trageri şi lansări de rachete la Capu Midia. Militarii români testează sisteme americane şi ruseşti

 

Tunurile forţelor terestre ochesc ţinte aflate la mile departare, în timp de rachetele antiaeriene sunt pregătite, testate şi gata de lansare. Acestea au o lungime de 5 metri fiecare şi o greutate de peste 600 de kilomgrame.

Traian Brehui, ofiţer tactic pe sistemul Hawk: Ultimul care ia decizia de combatere a ţintei sunt eu. E un lucru important din punctul meu de vedere, pentru că la o apăsare de buton cineva...piere!

Rachetiştii români au pe mână două sisteme complexe. Unul sovietic, Volhov, şi unul occidental, la standarde NATO.

Paul Greavu, reporter Digi24 Constanţa: Rachetele americane de tip HAWK sunt în dotarea forţelor aeriene române de aproape 10 ani. Ele pot prinde viteze de până la 3.000 de km/h.

Echipa care se ocupă de sistemul HAWK este formată în special din tineri, coordonaţi de Alexandru Dumitru, şi el de numai 27 de ani.

Alexandru Dumitru, comandant de baterie sistem Hawk: Mă ocup cu antrenarea şi evaluarea echipelor de la extragere şi lansare, cât şi cu activitatea de pregătire a elementelor de luptă care vor fi utilizate în cadrul producţiei.

Aplicaţiile fac parte dintr-un exerciţiu complex la care sunt angrenate forţele aeriene şi cele terestre, în Poligonul Capu Midia. Testarea rachetelor va atinge punctul maxim mâine, atunci când ele vor lansate asupra unor ţinte mobile.

Claudiu Hermeniuc, comandantul brigăzii 1 sol-aer: Un scop nu secundar este evaluarea echipelor de luptă în îndeplinirea atribuţiunilor în cazul unui conflict real. Conform unui ordin al şefului statului major general, activitatea de instrucţie s-a intensificat cu scopul de a ne perfecţiona deprinderile.

Exerciţiul Istria 2015 se desfăşoară până pe 18 septembrie, în mai multe poligoane din ţară. El are ca scop antrenarea militarilor români şi acomodarea lor cu mai multe tipuri de misiuni militare.

reporter: Paul Greavu
operator: Cristian Caciauna 

Pe aceeași temă