Tropaeum Traiani a fost restaurat. 18 milioane de lei a costat recosmetizarea monumentului

Data publicării:
tropaeum traiani

Unul dintre simbolurile antice din Dobrogea a intrat din nou în circuitul turistic. De astăzi înainte, monumentul reabilitat complet din punct de vedere arhitectural poate fi vizitat de turişti. Edificiul, cu gravuri din războiul purtat de daci şi romani în anul 102 a stat sub schele un an şi jumătate. Restaurarea lui a costat 18 milioane de lei.


Tropaeum Traiani a fost construit în cinstea împăratului roman Traian, pentru a comemora victoria romanilor asupra dacilor din anul 102 după Hristos. În ciuda importanţei sale istorice monumentul triumfal nu a avut parte de mediatizarea de care beneficiază Columna lui Traian, din Roma.

Primele lucrări de restaurare au avut loc între anii 1976- 1977. De atunci monumentul a intrat într-un con de umbră, iar demararea unor noi lucrări de recondiţionare a acestuia erau mai mult decât necesare.

Un an şi jumătate a durat întreaga lucrare care a vizat în plus şi amenajarea şi repararea căilor de acces care fac legătura dintre cetate, muzeul arheologic şi monument.

În premieră, în interiorul monumentului, care nu este deschis vizitatorilor, a fost creată o reţea de iluminat decorativ, dar şi un sistem care permite o mai bună conservare a acestuia.

Un bilet de intrare la Monumentul Triumfal Tropaeum Traiani costă 5 lei, la Muzeul Adamclisi este 6 lei, în timpce accesul la cetate este gratuit.

reporter: Poliana Căpitan
operator: Cristi Caciauna
Editor web: Anca Medrea



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri