Sari la conținut

Turism cu deţinuţi. Condamnaţii din Tulcea vor administra pensiuni turistice din Deltă

Detinutii sunt încarceraţi în Norvegia, devenit etalonul european privind modelele atipice de detenţie. Acolo condamnaţii au propriile case, pescuiesc, se ocupă de grădinărit sau au grijă de păduri.

Arne Kvernivik Nilsen, director de închisoare: "Am încercat să îndreptăm o greșeală ce a fost făcută în sute de ani când vine vorba de deținuți. Am încercat să le dăm responsabilități personale, pentru că într-o închisoare tradițională nu au parte de astfel de responsabilități."

Norvegienii sunt permisivi şI-n cazul condamnaţilor pentru crimă.

Gardian în penitenciarul Bostoy, Norvegia: "Mulți ar spune că o astfel de persoană ar trebui să fie într-o altfel de închisoare să fie închis. Dar a venit aici pentru ultimii 4 ani din sentință și lucrează în pădure și s-a schimbat."

Modelul norvegian va fi pus în practică la penitenciarul din Tulcea:

Tove Bruvik Westberg ambasadorul Norvegiei în România: "Sunt condiții diferite în închisorile din România. Noi credem că nu trebuie să fie închisoarea doar un loc în care deținuții sunt ținuți ci ar trebui să fie un loc în care îi pregătim pentru a fi reintegrați în societate."

În Delta Dunării se vor ridica cinci pensiuni tradiţionale:

Claudiu Botezan, directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor: "Oameni care să vină și să stea un sejur iar deținuții să fie învățați să le asigure tot ce le asigura persoanalul dintr/un hotel de la curățenie la hrană asigurarea unor programe de divertisment."

În ciuda cazului Anders Breivik, cel care a ucis 69 de persoane în Norvegia, sistemului de reeducare al deţinuţilor în condiţii de viaţă reală I se acordă Totuşi o şansă şI în România.

reporter: Cristian Popa

Pe aceeași temă