Sari la conținut

Turism de lux printre ruine. Reprezentanţii ANAT au plimbat jurnaliştii doar prin hotelurile de lux 

Există în sudul litoralului câteva hoteluri al căror punct forte sunt centrele SPA. Spre exemplu, o unitate de patru stele îi atrage pe turişti cu un centru de relaxare de 3000 de metri pătraţi. Aici a fost implementat şi primul concept de MedicalSPA.

Lăcrămioara Moroianu, manager SPA: "Îmbinăm partea de terapii medicale cu cele de wellness, de stare de bine, remis en forme, astfel încât să nu tratăm doar probleme fizice. Ne ocupăm şi de partea mentală şi psihică."

Dar nu oricine îşi permite un tratament de patru stele. În general, acolo merg străinii sau românii cu un venit peste medie.

"Sunt aici pentru cure, să fac băi pentru reumatism. La terapie este pentru a patra sau a cincea oară, iar în România vin de zece ani", spune unul dintre turiştii străini. 

Liliana Lepădatu, şef recepţie hotel de 4 stele: "Capacitatea hotelului este de 242 de camere. Gradul de ocupare este peste 90%."

De la luxul pe care îl oferă cele câteva hoteluri de patru şi cinci stele, trecem la peisajele deplorabile: în jur de 40 de clădiri sunt abandonate, lăsate în paragină. Majoritatea aparţine firmei de stat THR Marea Neagră, însă reprezentanţii acesteia susţin că ei nu au nici o vină.

Problemele au apărut odată cu vânzarea activelor societăţii de stat. Bunurile şi terenurile aferente au fost cumpărate de privaţi care nu au mai avut bani să le întreţină. În plus, mai sunt hoteluri revendicate, aflate în plin proces de retrocedare.

Linica Stan, director general THR Marea Neagră: "La Eforie suntem coproprietari pe un hotel. Dintr-un proces, am ajuns coproprietari cu unul care este în lichidare şi care, la rândul lui, nu s-a întabulat."

Potrivit reprezentanţilor ANAT, gunoaiele, buruienile şi clădirile care stau să cadă nu sunt o pată neagră asupra litoralului.

Ciprian Popescu, vicepreşedinte ANAT: "Când plouă, nu călcaţi în baltă! O ocoliţi. Sau, dacă aţi ieşit la plimbare şi vedeţi o zonă mai frumoasă, vă îndreptaţi către ea."

Primarul municipiului Mangalia spune că nu poate susţine singur dezvoltarea celor şase staţiuni din sud pe care le administrează. Are nevoie de implicarea activă a Guvernului.

reporter: Oana Manoilă
operator:Cătălin Vârban

editor web: Anca Medrea