Un muzeu, în curând fără obiecte de artă. Urmaşul unui donator şi-ar putea retrage tablourile de valoare de la Topalu

Data publicării:
picturi topalu muzeu

Muzeul din comuna Topalu are sub acoperiș o adevărată comoară. Tablouri care poartă semnăturile lui Grigorescu, Tontza și Pallady, sculpturi marca Oscar Han și alte creații unice sunt expuse în casa părinților celui care a donat colecția, doctorul Gheorghe Zamfir.

Paul Greavu, reporter Digi24 Constanța: "Această pictură marca Tonitza este estimată la 200.000 de euro. Tabloul, împreuna cu alte peste 200 de opere de mare valoare, este găzduit de muzeul din Topalu. Muzeu care, în scurt timp, ar putea dispărea de pe harta culturală a României."

Cum s-ar ajunge la acest scenariu? Urmașul donatorului, Mario Vintilă, a cerut anularea donației, pe motiv că lucrările nu sunt bine păstrate. Imaginile îl contrazic pe bărbatul care de 25 de ani trăiește în Germania. Încăperile sunt încălzite, nu exist umezeală în interior, pânzele sunt protejate cu rame de lemn masiv și geamuri, iar paza este asigurată 24 de ore din 24.

Gheorghe Murat, primarul comunei Topalu: "O dispariție a muzeului ar însemna asupra comunei și asupra județului o catastrofă, un seism de 8-10 grade! Spun acest lucru pentru că știm bine ce se petrece, s-au distrus anumite bunuri în țara asta, atât în mediul urban, cât și în cel rural."

Doina Păuleanu, directorul Muzeul de Artă Constanța: "Am estimat că lucrările din donația Topalu se ridică, evaluate la prețul pieței la aproximativ 5 milioane de euro. I-aș explica cine a fost doctorul Vintilă și cât de importantă a fost această donație pentru el. A fost „axis mundi"!"

În anul 2008, urmaşul donatorului a deschis proces Muzeului de Artă ca să îşi recupereze operele de artă. Dosarul se află acum la Curtea de Apel Constanţa, dar până când va fi luată o decizie de către judecători, picturile şi sculpturile trebuie evaluate de un expert care va determina dacă sunt ţinute în condiţii improprii. Localnicii nu au ştiut nicio clipă ce comoară au în localitate.

Muzeul a fost deschis în anul 1960, atunci când medicul Gheorghe Vintilă a făcut donația considerabilă, în memoria părinților săi, care au fost profesori în comuna Topalu.

Pentru a vernisa colecția, a fost aleasă casa părintească a doctorului, locuinţă care de-a lungul vremii a fost folosită ca bar sau CAP. Mormântul medicului se află în curtea muzeului, alături de un bust sculptat de consilierul și prietenul său, Oscar Han.

reporter: Paul Greavu
operator: Cristian Caciauna 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri