Sari la conținut

Un vas eolian. Vaporul Greenpeace, Rainbow Warrior, a acostat în Portul Constanţa

 

Optzeci la sută funcționează cu ajutorul celor cinci vele și există aici toate combinațiile posibile inclusiv cu propulsia electrică. 

Alexandru Riza, specialist Greeenpace: "Mai are un generator electric de care se ajuta la nevoie, un motor diesel foarte puternic în caz de urgență și în cazul in care trebuie să atingă viteze foarte mari."

Vasul Greenpeace Rainbow, unul dintre cele mai ecologice vase din lume navighează în principal cu ajutorul energiei eoliene.

Angelo Musco, comandatul vasului: "Am construit acest vas în 2011 din donaţiile oamenilor din toată lume şi de atunci am început turul în jurul lumii pe care l-am finalizat în urmă cu câteva luni."

Echipajul navei a făcut înconjurul lumii şi a avut campanii diverse de protejare a pădurilor, pentru promovarea energiei regenerabile, contra pescuitului ilegal, şi pentru protecţia barierilor de corali şi nu numai.

Laurențiu Ciocârlan, coordonator campanie Greenpace: "Noi a avem niște campanii împortriva energiilor polunate, împortiva energiei atomice și împtortriva arderii cărbunelui și a extragerilor gazelor de șist."

Primul vapor al organizaţiei a fost costruit in 1978, dar a fost bombardat şi scufundat în timpul unui protest faţă de deversarea deşeurilor nucleare în ocean.

Cel de-al doilea a functionat pana acum câțiva ani. Din cauza vechimii sale a fost donat unei localități din Bangladesh si a fost transformat in spital.

reporter: Marieta Iorga
operator: Cătălin Vârban

editor web: Anca Medrea