Sari la conținut

USS Taylor a ajuns în Portul Constanţa

Carnea a sfârâit pe grătarele încinse, înainte ca americanii să pună piciorul pe pământ românesc. Preparatele româneşti au fost pregătite de bucătarii marinei române cu o zi înainte şi în cantităţi suficient de mari ca să-i sature pe americani.

Claudiu Munteanu, bucătar: "Liliput, cotelte de berbecuţ, mici - o mie de mici, ceafă de porc, pastramă de oaie."

Petrecerea de bun venit a fost ideea autorităţilor portuare şi s-a dovedit a fi pe gustul tinerilor marinari, nişte gurmanzi cum ei înşişi s-au caracterizat.

Unul dintre marinari a participat şi la un scurt moment artistic: alături de fanfara RAJA, a cântat la...trompetă.

Comandantul fregatei spune că se află în Constanţa pentru a cincia oară. Ultima sa vizită a fost în 2006.

Morris Murz, comandant USS Taylor: "Îmi amintesc foarte bine că am fost aici într-o vară. M-am distrat grozar. Este o zonă foarte caldă şi mă refer atât la oameni, cât şi la vreme. Mă bucur că am revenit aici".

USS Taylor va sta în portul Constanţa câteva zile, timp în care marinarii vor merge să viziteze cetăţile antice din Constanţa, dar şi castelul Bran. După ce se vor relaxa, militarii de pe USS Taylor vor face exerciţii cu soldaţii români.

Morris Murz, comandant USS Taylor: "Sunt o mulţime de exerciţii. Nava este capabilă să facă multe lucruri: de la vizitarea porturilor, misiuni de abordaj, până la misiuni de război, depistare de submarine, de avioane inamice, schimburi de echipaje". 

Până în prezent, trei nave NATO au desfăşurat exerciţii în Marea Neagră: distrugătorul american Donald Cook, nava franceză de recunoaştere Dupuy de Lome şi fregata USS Taylor. La finele lunii este aşteptată şi sosirea fregatei franceze Dupleix.


reporter: Oana Manoilă
operator: Mihai Ciobanu

Fregata USS Taylor a intrat în Portul Constanţa "promova pacea si stabilitatea in regiune", in contextul crizei ucrainene, anunta, pe site-ul sau, US Navy.