Sari la conținut

Vânzători de şezlonguri, în loc de salvatori. La Vama Veche, salvamarii închiriază scaune pliabile turiştilor

"Păi tu filmezi, vrei interviu şi îi filmezi pe ăştia îmbrăcaţi în salvamar cum pune saltele la şezlonguri?", a spus şeful salvamarilor din Vama Veche. 

Deranjat că obiectivul camerei de luat vederi i-a surprins pe subordonaţii săi în timp ce încasau bani de la turişti, şeful salvamarilor a refuzat să explice cum reuşesc salvatorii să îmbine cele două activităţi.

Discuţie reporter - şeful salvamarilor: 
-Hai să vorbim puţin. Hai să vorbim puţin.
-Nu mai dau.
-Da' de ce nu ne dai?
-Păi dacă nu eşti corect, de-aia.
-Cum adică nu sunt corect?
-Hai să vorbim puţin.
-Nu îmi mai pune, mă, aia în faţă! Gata!

De închirierea şezlongurilor se ocupă, legal, operatorul de plajă. Salvamarii au alte atribuţii: să vegheze la siguranţa turiştilor.

Vasile Borteş, şeful salvamarilor din sudul litoralului: Sunt angajaţii noştri. De mâine nu mai sunt! O să cercetăm şi o să luăm măsurile corespunzătoare.  

Edilul comunei Limanu, cel care administrează satele Vama Veche şi 2 Mai, a rămas mut de uimire când a văzut ce fac salvamarii pe care îi plăteşte din banii primăriei.

Iustin Nicolae Urdea, primarul localităţii Limanu: Trebuie să fie într-o formă fizică bună, odihnit când vine la serviciu nicidecum să-şi irosească forţele pe alte activităţi.

"Am cinci zile de când sunt pe plajă şi nu am văzut, practic, să intervină în vreo situaţie. Nu i-am văzut să avertizeze, mai ales la vremea asta care este să iasă lumea din apă", a spus un turist. 

Pentru că au fost destul de ocupaţi cu activitatea secundară, salvamarii din Vama Veche au reuşit să facă faţă, cu greu, zecilor de intervenţii. Sâmbătă după-amiază, un turist a fost aproape de a se îneca. Salvamarii au ratat intervenţia. A fost scos din apă, în cele din urmă, de un localnic.

Cosmin Iulian Feraru, localnic: "L-am ridicat pe caiac şi, dup-aia, ne-am răsturnat amândoi. Şi el mai dădea din mâini, din picioare, da' nu mai reacţiona. Şi m-a băgat şi pe mine de câteva ori la fund, da', dup-aia, a venit valul, ne-a răsturnat şi ne-am urcat pe caiac şi l-am împins pân' la mal pe-aici. Şi, la mal, au venit şi salvamarii şi ne-au scos."

"Dânşii au venit abia după ce am sunat la 112. Nu ştiu de unde au venit. Erau vreo patru şi au zis că n-au cum să intervină că-s valurile foarte mari", a spus un alt turist. 

În ultimele trei zile, nouă persoane au murit înecate în Marea Neagră, din Constanţa, până în Vama Veche.

reporteri: Adrian Herţa, Annabelle Borş
operator: Victor Niţă, Florin Boboc