Vara pe plajă, iarna în bazin. Salvamarii se antrenează şi în extrasezon

Data publicării:
salvamar

Curajoşi şi cu privirea fixată mereu pe orice se întâmplă în apă, salvamarii îşi fac datoria în orice perioadă a anului. Ca să se menţină în formă, iarna se antrenează, ca-ntr-o situaţie reală, în bazinul de înot.

Victor Fedul înfruntă valurile mării, în fiecare vară, de aproape zece ani. Şi-a ales această meserie din dorinţa de a salva cât mai multe vieţi omeneşti. 

Pentru că activitatea din fiecare vară îi aduce satisfacţii mai degrabă morale decât financiare, în afara sezonului estival este angajat ca instructor de înot.

Practic, spune Victor, meseria l-a ales pe el şi nu invers. Vara o petrece pe malul mării, cu ochii în patru, iar în anotimpul rece predă ore de înot într-un bazin acoperit. 

Victor Fedul, instructor de înot: "Îmi place ceea ce fac, pentru asta şi trăim, să ne placă şi ceea ce facem. Abia aştept să vină şi vara, să înceapă programul estival.  Aici îmi petrec practic toată ziua. Dimineaţă fac antrenament cu băieţii şi terminând cu iniţierea cu copiii".

"Se implică foarte mult, nu pleacă din bazin până nu reuşeşte ceea ce îşi propune. Am învăţat foarte multe de la el", spun învăţăceii.

În afară de Vicor, alte câteva zeci de salvamari fac aproape zilnic ture de bazin, diferite simulări de salvare a vieţilor omeneşti şi învaţă tehnici de înot.

Gabriel Culea, coordonator Serviciul de Salvamar: "Fiecare salvamar e conştient că trebuie să se pregătească. Au fost în diferite situaţii în care au fost la limită, aşa că pregătirea este foarte necesară, iar ei sunt conştiincioşi".

În viitorul sezon estival, toate staţiunile de pe litoral vor fi supravegheate de aproximativ patru sute de salvamari. Aproape o sută vor fi doar în staţiunea Mamaia.

reporter: Daniel Leancă
operator: Liviu Erimia

editor web: Anca Medrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri