Sari la conținut

Vile de lux vândute la preţuri de nimic. Oamenii bogaţi au făcut împrumuturi în bănci şi nu le mai pot achita

Valentin are nevoie de bani, aşa că, în urmă cu cinci luni, şi-a scos casa la vânzare. Are 70 de metri pătraţi construiţi şi o curte destul de generoasă. Iniţial, a cerut 155.000 de euro.

Valentin Mădulărea, proprietar: La ora acutală, este la un preţ de 150.000. Pe parcurs, se mai poate negocia uşor. Cât aţi fi dispus să mai lăsaţi? Aş mai lăsa un....10.000.

Agentii imobiliari spun ca mulţi dintre clienţii lor au afaceri şi au avut de suferit ca urmare a controalelor făcute de ANAF, dar şi din cauza împrumuturilor exagerate făcute în perioada în care băncile dădeau bani doar cu buletinul. Acum încearcă să vândă cât mai mult şi cât mai repede să scape de probleme.

Marius Coman, broker imobiliar: Vor să-şi salveze business-ul, vor să îl lichideze, să se salveze pe ei. Îşi refac calculele, regăndesc,vând proprietăţi ca să dispună de cash, să lichideze anumite găuri, să achite anumite datorii

Clienţii însă au devenit mult mai chibzuiţi, spun agenţii imobiliari, şi asta spre nemulţumirea celor aflaţi la ananghie.

Claudia Mitu, agent imobiliar: Există multe locuinţe care se vând sub preţul pieţei. Sunt multe scoase de firmele care au recuperat creanţele de la bănci. Acele locuinţe sunt cu un preţ mult mai mic.

Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: În decembrie anul trecut, această vilă a fost scoasă la vânzare cu 1,2 milioane de euro. În lipsa unui cumpărător cu putere financiară şi mai ales aflat sub presiunea unor datorii, proprietarul a reuşit să o vândă, recent, însă cu doar 450.000 de euro.

Brokerii imobiliari spun că în ultima perioadă numărul vilelor şi proprietăţilor de lux scoase la vânzare cu preţuri mici a crescut considerabil.

reporter: Oana Manoilă
operator: Alexandru Brînzaru