Sari la conținut

Vor să voteze dar nu pot. Navigatorii nu pot vota de la bordul navelor

Petre Ion vrea şi el, ca orice român, să voteze. Dar nu va putea. Pentru că pe 16 noiembrie va fi în voiaj, iar de pe bordul navelor votul nu mai este posibil. El îşi aminteşte că în trecut a reuşit să voteze, chiar dacă era plecat pe mare.

În situaţia sa sunt mii de marinari care îşi doresc dar nu pot să voteze cât timp sunt în voiaj sau lucrează pe platforme petroliere.

Pe 16 noiembrie aproximativ 15.000 de navigatori români vor fi pe mare. Asta înseamnă aproximativ 15.000 de oameni care nu îşi vor putea exercita dreptul la vot. Dacă la alegerile din 1992 şi 1996 oamenii puteau vota de pe vapoare sau de pe platforme petroliere, din 2000 acest lucru nu a mai fost posibil. 

Sindicatul navigatorilor primeşte mii de solicitări în perioada alegerilor.

Până acum 14 ani procedura de vot era simplă: marinarii votau în prezenţa comandantului, cu ştampila navei, apoi se trimiteau toate voturile prin corespondenţă la o secţie specială amenajată la Radio Coastă şi de acolo la biroul electoraj judeţean.

Legile s-au schimbat, iar rezultatul este un număr însemnat de oameni care nu îşi pot aduce aportul la procesul electoral. Navigatorii nu văd cu ochi buni acest caz special, iar mulţi dintre ei şi-ar dori să voteze şi atunci când sunt pe mare. Nici varianta votului la ambasadă nu este una posibilă.

reporter: Paul Greavu
operator: Alexandru Brînzaru