Zbor pe valuri. Riderii mării şi-au dat întâlnire pe plaja din Mamaia

Data publicării:
kiteboarding

Kiteboardingul este un sport complex, o combinaţie, de fapt, între windsurf, navigaţie şi parapantă. Cel mai incitant aspect este că deţii în propriile mâini puterea de a controla modul în care te deplasezi pe apă, manevrând un zmeu de mărimi considerabile - până la 21 de metri şi fiind tras doar de forţa vântului.

Ciprian, are o viaţă dublă: iarna predă kite snowboarding în Braşov iar primăvara, vara şi la începutul toamnei vine la Constanţa, pe plajă. Spune că oricine poate să practice acest sport, de la vârsta de 9 ani, până la 90. Condiţia esenţială este ca rider-ul să ştie să înoate foarte bine! Pe cât este de simplu, pe atât este de costisitor, spune Ciprian.

Ciprian Ghiojan, instructor de kiteboarding: "Un echipament complet costă în jur de 1600-1700 de euro nou nouţ, din 2015. Acuma, fiecare rider poate să opteze şi la unul second hand dar nu recoamnd pentru că, odată ce este achiziţionat, nu ştii cât de mult poate să ţină acel echipament".

Obligatorii sunt: zmeul, placa de surf, hamurile, frânghiile, vesta de impact, casca de protecţie, costumul de scafandru - dacă apa este foarte rece, benzile reflectorizante pentru detectare în situaţii de urgenţă şi GPS-ul. Un curs de kiteboarding durează cel mult şapte zile şi depăşeşte 300 de euro. Dodo, cum îi spun prietenii, a prins microbul kiteboardingului în 1998, în Grecia, şi nu s-a mai vindecat.

Doru Aciobăniţei, instructor de kiteboarding: "E de nedescris greu de pus în cuvinte libertate, natură, nu avem poluare, zgomote...fugim întotdeauna cât mai în sălbăticie. Avem nevoie de spaţiu."

Adrian Arsîne, rider: "E un sentiment de control, în primul rând asupra ta şi...cea ce poţi să faci cu zmeul, felul în care te simţi când eşti pe apă, felul în care te deconectezi când intri pe apă. Poţi să ai probleme,e poţi să ai orice pe cap. Ai intrat pe apă, s-a terminat totul."

Cele nouă şcoli de kiteboarding din ţară au instruit, până acum, 600 de români. În lume, se estimează că peste un milion şi jumătate de femei şi bărbaţi de toate vârstele s-au îndrăgostit de kiteboarding.

reporter: Oana Manoilă
operator: Aelxandru Brînzaru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri