Sari la conținut

Ziua Marinei 

De dimineaţă a avut loc ridicarea pavilionului la catargul din dreptul Comandamentului Flotei si ridicarea pavilionului si marelui pavoaz la bordul navelor aflate pe mare.

A urmat defilarea navei scoala Mircea si sosirea din largul marii a Zeului Neptun, cu alaiul lui de nimfe care a deschis exerciţiile marinarilor militari.

În larg, a fost simulata evacuarea din apă a unor militari raniti in luptă, cu un elicopter Puma naval.

In acelasi timp, o navă a simulat căutarea, descoperirea și atacul unui submarin folosind armamentul de la bordul navei: torpile şi bombe antisubmarin.

La scurt timp, echipajul unui remorcher a fost răpit de pirați. Marinarii au fost salvați, iar ambarcațiunea piraților a fost distrusă de echipele de atac.

A urmat demonstraţia scafandrilor de luptă, defilarea navelor şi o trecere a avioanelor civile deasupra mării.

De pe faleza din faţa Comandamentului Flotei, spectacolul marinarilor a fost urmărit de peste 10.000 de oameni. Publicul a stat cu ochii aţintiţi spre mare şi spre cer în timpul exerciţiilor navale şi aeriene.

Programul de seară

Începând cu ora 18.30  va avea loc un spectacol de muzică uşoară şi populară, iar de la ora 20.30 este programat ceremonialul de coborâre a pavilionului, geacului şi a Marelui Pavoaz.

La fix ora 21.00, toate cele peste 20 de nave aliniate în largul mării vor aprinde concomitent luminile de sărbătoare de la bord.

De pe uscat, vor fi lansate sute de lampioane, începând cu ora 21.50.

Manifestările dedicate Zilei Marinei se vor încheia la ora 22.00, oră la care militarii vor porni în paradă prin oraş, în cadrul ceremoniei denumită "retragerea cu torţe", pe traseul Faleză- Bulevardul Marinarilor- Prefectura Constanţa.

editor web: Anca Medrea