Ziua României, ziua românilor. S-au împlinit 96 de ani de la Marea Unire

Data publicării:
primul razboi mondial front

sursa foto: www.frontpress.ro


Constanţa a celebrat cu fast Marea Unire şi i-a comemorat pe eroii căzuţi la datorie pe câmpurile de luptă. Câteva sute de militari activi, veterani de război dar şi oficialităţi ale oraşului au depus coroane de flori la monumentul Eroilor din Cimitirul Central.

Petre Zamfir are 92 de ani şi este veteran de război. Acesta a participat la toate acţiunile de luptă ale fregatei Regina Maria, a submarinelor Rechinul şi Delfinul în Al Doilea Război Mondial. A venit la Cimitirul Central ca în fiecare an pentru a depune un omagiu celor căzuţi la datorie .

Cam. Petre Zamfir: "Mă bucur din toată inima că sunt capabil să particip la o asemenea măreaţă sărbătoare. Doresc poporului român mulţi ani şi României aşa cum ne-au lăsat-o strămoşii noştri. Zi în care ne amintim de jertfele poporului şi înaintaşilor noştri care ne-au lăsat această ţară mândră şi frumoasă şi pe care noi şi copii noştri trebuie să o păstrăm în graniţele ei."

"Am venit din Cluj special pentru această sărbătoare. Locuiesc acolo. Am făcut serviciul militar în constanţa 27 de ani. Mă atrage ataât cadrele militare cât şi comportamentul cetăţenilor acestor minunat oraş.", a spus un alt veteren. 

Alături de militari şi rezervişti, plutoane din partea fortelor navale, terestre, jandarmi dar şi militari americani au salutat prin prezenţa lor eroii români care au murit pentru patrie.

Cdor. Tiberiu Chodan, Comandantul Flotei: "În ziua în care trebuie să medităm la ceea ce ne-au lăsat ca moştenire înaintaşii noştri, la valorile pentru care s-au jertfit eroii noştri şi pe care trebuie să le susţinem în continuare."

La 1 decembrie 1918 Marea Adunare Națională de la Alba Iulia a hotărât Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Regatul Român. Această decizie a fost făcută publică prin Rezoluția de la Alba Iulia.

Cozi pentru mici şi cârnaţi

Ziua Naţională a fost sărbătorită nu numai prin ceremonii sobre, ci şi cu voie bună şi mâncare din belşug.

30.000 de porţii cu fasole şi cârnaţi au fost preparate la comanda primăriei Constanţa şi împărţite în mod egal în patru parcuri şi pieţe din oraş, dar şi în cartierul de locuinţe sociale.

Ca să fie siguri că prind meniul de sărbătoare oferit gratuit de municipalitate, oamenii s-au aşezat la cozi interminabile.

reporter: Annabelle Borş, Paul Greavu
operator: Alex Brînzaru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri