Sari la conținut
News Alert

1 Decembrie, sărbătorit de românii din Timoc  

1 Decembrie este sărbătorit şi de românii din Timoc. Ziua Naţională este un prilej de întâlnire pentru liderii comunităţii, cei care luptă pentru ca limba şi tradiţiile românilor să nu se piardă. Momentul a fost şi unul de bilanţ al anului care aproape se încheie. În 2014, românii din Timoc au avut o reuşită istorică - au câştigat reprezentare în Consiliul Naţional al Minorităţii Româneşti din Serbia.

Consulatul român din Zajecar este de 2 ani gazda sărbătorii de Ziua Naţională. Veniţi din tot Timocul, liderii românilor discută despre problemele lor şi fac planuri de viitor.

„Este prilejul să mă întâlnesc cu conaţionalii mei, cu activiştii din comunitatea nostră din zonă, din întreaga Serbie, să facem schimb de atitudini, de păreri, pentru realizarea drepturilor noastre naţionale, pe care noi, din păcate, pe multe nu le avem”, spune Draghisa Traian Constantinovici, doctor în ştiinţe istorice Kladovo.

Românii din Serbia de Răsărit se luptă în primul rând pentru recunoaşterea lor ca minoritate. Vor şcoli şi biserică în limba maternă şi drepturi egale cu românii din Voievodina. Anul acesta au făcut un prim mare pas în lupta lor - au reprezentare în Consiliul Naţional al Minorităţii Româneşti din Serbia.

„E mare lucru pentru noi, pentru jocul statului sârb, să arătăm că suntem români, că existăm ca români. Până acum s-a pitulat neamul nostru după denumirea vlah român şi acum noi arătăm că existăm”, spune Bojan Bărbuţă, membru CNRS

Românii din Serbia de Răsărit îşi doresc ca fraţii lor din România să afle de existenţa lor, de problemele cu care să confruntă încă, după sute de ani în care s-au împotrivit asimilării sârbeşti.

„Românii din România ar trebui să se intereseze mult mai mult de românii din Serbia şi să se informeze mult mai bine despre ce se întâmplă cu minoritatea română din Serbia. Din păcate, cu câteva excepţii, printre care sunteţi şi dvs, mass-media din România acordă foarte puţin spaţiu minorităţii româneşti din jurul graniţelor”, a spus Iulian Niţu, consulul României la Zajecar.

Aşteptări mari au şi din partea noului preşedinte al României, care provine dintr-o minoritate naţională şi care, speră ei, va rezona la problemele lor.

În Serbia de Răsărit, în Timoc trăiesc neoficial peste 250.000 de români. Prin liderii lor ei au transmis mesaje de 1 Decembrie către fraţii lor din ţară.