146 de militari germani, deshumaţi la Craiova. Osemintele vor fi mutate într-un cimitir din Iaşi

Data publicării:
140515 militari germani

Osemintele celor 146 de militari germani aflaţi în Cimitirul Eroilor Germani de la Craiova vor fi mutate la Iaşi. Deshumarea şi mutarea lor a fost cerută şi supravegheată de Uniunea Populară Germană pentru Îngrijirea Mormintelor de Război, în baza unei convenţii semnate între România şi Germania, în 1996. Din toată ţara, la cimitirul Eternitatea vor ajunge rămăşiţele a 6.000 de militari germani.

Germanii au venit în România cu lecţiile făcute. Au scheme după toate cimitirele în care sunt îngropaţi militari nemţi. Osemintele soldaţilor deja identificaţi sunt catalogate şi împachetate pentru a fi mutate. Rămăşiţele din gropile comune vor trece însă printr-un alt proces: inventariere şi comparare cu datele soldaţilor daţi dispăruţi.

În cimitirul din Craiova sunt înmormântaţi militari germani căzuţi în ambele războaie.

Pe teritoriul României, în circa 170 de localități, sunt înhumați, conform unor date încă provizorii, circa 90.000 de militari germani căzuți în ambele războaie mondiale. 6.000 dintre aceştia vor ajunge la Cimitirul Eternitatea din Iaşi.

În 1996, miniștrii de externe Klaus Kinkel și Teodor Meleșcanu au semnat Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Federale Germane privind mormintele româneşti de război din cele două ţări. Uniunea Populară Germană pentru Îngrijirea Mormintelor de Război îngrijește mormintele a 2 milioane de soldați din 45 de țări, inclusiv România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri