Sari la conținut

200 de poliţişti învaţă limba romani. Cursurile vor fi predate de profesori din Olt şi Dolj

200 de poliţişti de la posturile din mediul rural din toată ţara vor învăţa limba romani. Proiectul este finanţat de statul elveţian. Cursurile se vor desfăşura până în 2015, iar la final, poliţiştii vor da examene şi vor primi diplome de absolvire.

Eugen Savu este poliţist la un post din Harghita, unde majoritatea locuitorilor sunt de etnie romă. Aceste cursuri sunt pentru el un ajutor pentru a comunica cu cetăţenii de etnie romă.

„Am considerat că merită să-mi îmbunătăţesc cunoştinţele legate de istorie, tradiţie şi obiceiuri, pentru a înţelege mai bine şi a nu acţiona datorită prejudecăţilor”, a spus Eugen Savu, poliţist.

La acest curs s-au înscris şi poliţişti de etnie romă. Deşi cunosc bine limba, aceştia recunosc că mai au multe de învăţat în ceea ce priveşte cultura comunităţii din care fac parte.

„În primul rând istoria acestor cetăţeni, a romilor, am fost surprins, pentru că nu cunoşteam istoria atât de bine cum o cunosc în prezent”, spune un poliţist.

Aceste cursuri vor fi predate de profesori care activează în cadrul inspectoratelor şcolare din judeţele Olt şi Dolj. Cadrele didactice îi vor învăţa în special expresii uzitate de cei certaţi cu legea.

„La examen se dă toată materia, au trei examene de absolvire, receptarea şi producerea mesajelor în scris, cunoaşterea tradiţiilor şi obiceiurilor rome şi producerea de mesaje orale”, a precizat Marius Căldăraru, inspector şcolar pentru romi ISJ Olt.

Acest proiect de colaborare cu partenerii elveţieni se va termina în 2015 şi vizează 200 de poliţişti.

"Proiectul se derulează până în aprilie 2015, cu 200 de poliţişti care îşi desfăşoara activitatea în zonele rurale unde există populaţie preponderent de etnie romă. Aceştia, la finalul cursului, vor obţine o diplomă de absolvire", a spus Mădălin Pălăştea, purtător de cuvânt Şcoala de Poliţie Olt.

Elveţienii au investit 80.000 de euro în Centrul de Formare şi Perfecţionare Slatina, in cadrul acestui proiect banii fiind alocaţi pentru laboratorele unde se vor desfăşura cursurile, aparatura necesară, salarizarea profesorilor, cazarea şi hrana acestora.