Sari la conținut

Alertă de infecţie cu virusul West Nile

Alertă de infecţie cu virusul West Nile în judeţele Dolj şi Olt. Autorităţile au decis să suspende donarea de sânge de teamă să nu se răspândească virusul. Patru cazuri de infectare au fost înregistrate la nivelul judeţului Dolj, dintre care două în cel mai mare cartier al Craiovei.  

Două persoane infectate cu virusul West Nile au fost depistate în cartierul Craioviţa Nouă, ultimul confirmat în urmă cu o lună. Autorităţile au luat măsuri. La Centrul de Transfuzii Sangvine Dolj a fost pus deja un afiş, iar cei care locuiesc în zona de carantină nu pot dona sânge până la sfârşitul lunii noiembrie.

"Am oprit recoltarea de la cei care au domiciliu în cartierul Craioviţa. Cartierul Craioviţa defapt este cel mai mare din oraş, şi atunci şi numărul donatorilor este destul de mare", a spus Sevastiana Bran, director Centrul de Tranfuzii Sangvine.

În acest moment, se fac recoltări de la locuitorii din celelelte cartiere, însă sângele este carantinat şi probe sunt trimise la Bucureşti pentru analize. Virusul West Nile se transmite prin întepătură de la ţânţar la om. Medicii susţin că boala afectează sistemul nervos şi seamănă cu meningita sau encefalita.

Oamenii trebuie să se ferească de înţepăturile de ţânţari şi dacă la un interval de timp între 3-5 zile apar simptome cum este febra, durerile musculare, dureri de cap, vărsături, atunci bolnavul trebuie să meargă de urgenţă la medicul de familie”, a spus Narcisa Dinică, purtător de cuvânt DSP Dolj.

În timp ce autorităţile locale îşi fac griji pentru răspândirea acestui virus, localnicii din cel mai mare cartier al Craiovei nu ştiu ce înseamnă şi ce presupune acest virus.

Cele patru persoane infectate cu virusul West Nile au fost internate imediat în Spitalul de Boli Infecţioase, li s-a administrat tratament şi, spun medicii, evoluţia lor a fost una pozitivă. În Slatina sunt cinci cazuri de infecţie cu virusul West Nile, motiv pentru care şi aici Direcţia de Sănătate Publică a luat decizia de a opri donările de sânge pentru mai mulţi oameni din zona respectivă. Autorităţile asigură însă că nu este vorba de o epidemie.