Alocaţii primite din ţările membre Uniunii Europene

Data publicării:
200214 PLASMA

Copiii ai căror părinţi lucrează legal într-o ţară membră a Uniunii Europene pot primi alocaţiile care se plătesc în ţara respectivă. În condiţiile în care la noi alocaţia este de aproximativ 10 euro, în ţări precum Franţa, Germania, Irlanda sau Luxemburg, acest drept poate depăşi 400 de euro, în funcţie de numărul de copii şi de venitul anual al familiei.  

Potrivit regulamentului european, copiii români care au părinţii plecaţi la muncă în străinătate pot beneficia de alocaţie de stat mai mare decât cea oferită în România, cu condiţia ca cetăţenii români să lucreze legal în ţara respectivă. Părintele trebuie doar să completeze formularul E411, pe care îl găseşte pe internet şi pe care trebuie să-l depună fie la Agenţia de Prestaţii Sociale din România, fie la instituţia omoloagă din ţara în care lucrează. O altă condiţie pentru a primi aceste drepturi din statul în care lucrează este ca solicitantul să fi contribuit la sistemul de asigurări sociale o anumită perioadă, care diferă de la un stat la altul.

În ţările dezvoltate din Vestul Europei, alocaţiile depăşesc de cele mai multe ori 100 de euro, recordul deţinându-l Luxemburg, cu peste 800 de euro, pentru cel de-al treilea copil născut. Belgia stabileşte cuantumul alocaţiei în funcţie de numărul copiilor dintr-o familie. Astfel, pentru un copil se acordă o alocaţie de 83 de euro, pentru doi copii, 154 de euro, iar pentru trei sau mai mulţi copii, alocaţia este de 230 de euro pe lună. În Spania, valoarea alocaţiei este de 41 de euro, pentru copiii sub 3 ani, şi de 24 de euro, pentru cei între 4 şi 18 ani. Franţa plăteşte o alocaţie de 124 de euro pentru doi copii, 282 de euro pentru trei copii şi 441 euro pentru 4 copii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri