Amfiteatru roman în curtea Muzeului Regiunii Porţilor de Fier din Severin

Data publicării:
070214 AMFITEATRU

Un amfiteatru roman, pe care specialiştii l-au căutat peste 100 de ani, a ieşit la iveală în urma săpăturilor. Amfiteatrul de pe Columna lui Traian a fost descoperit în curtea Muzeului Regiunii Porţilor de Fier. Descoperirea este una importantă pentru turismul din zonă, deoarece la câţiva paşi de ruine se află castrul roman Drobeta şi piciorul Podului lui Traian.

După câştigarea razboiului cu dacii, Împăratul Traian a construit cunoscuta columnă aflată în Roma. Pe bazorelief au fost sculptate scene din bătălii, dar şi un amfiteatru. Construcţia a fost căutată de arheologi mai bine de 100 de ani. Şi a fost găsită, dar din întâmplare, în 2010, când se făceau excavări în curtea Muzeului Regiunii Porţilor de Fier din Severin pentru construirea unui centru multifuncţional.

„Pentru că excavările, din păcate, au fost făcute pe jumătatea de est a acestui amfiteatru, a fost distrus cam circa 35/45 de metri. Din fericire, ne-am opus, observând zidăria care s-a prefigurat, astfel încât a fost supusă cercetării preventive chiar în toamna aceluiaşi an, în 2010”, a spus Oana Neagoe, muzeograf.

În acelaşi an, specialiştii de la Institutul „Vasile Pârvan” din Bucureşti au venit la Drobeta Turnu-Severin, pentru a studia descoperirea.

Un indiciu care i-a făcut pe arheologi să afirme că este vorba despre Amfiteatrul de pe Columnă este faptul că se află la câţiva paşi de celebrul pod construit de Apolodor din Damasc.

Indicii despre ambele construcţii se regăsesc pe bazorelieful Columnei lui Traian. De asemenea, cercetările arheologilor au scos la iveală că amfiteatrul avea o capacitate de cel mult 200 de locuri.

Pentru că se află la doar câteva zeci de metri de Castrul Roman Drobeta şi de Podul lui Traian, reprezentanţii muzeului speră ca peste câţiva ani să îl introducă în circuitul turistic.

Cel mai probabil, obiectivul va putea fi vizitat abia în anul 2020.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri