Aparat de radioterapie, nefolosit de 5 ani

Data publicării:
191214 APARAT SPITAL

Birocraţia stă în calea unui sistem medical eficient. Acest lucru este demonstrat din plin la Spitalul de Urgenţă din Craiova. Conducerea a strâns banii necesari pentru punerea în funcţiune a unui aparat modern de brahiterapie folositor pentru tratarea afecţiunilor oncologice, care stă nefolosit de 5 ani.  

Aparatul de brahiterapie a fost achiziţionat în 2008 şi a costat peste 500.000 de euro. A funcţionat doar un an şi a ajutat peste 100 de paciente cu afecţiuni oncologice genitale. De 5 ani stă închis într-o încăpere. Totul în detrimentul pacienţilor care ar fi putut să beneficieze de un tratament mult mai eficient care nu iradiază ţesuturile sănătoase din vecinătatea zonei afectate.

„Din tot sufletul ne-am dori şi pentru noi şi în mod special pentru pacientele noastre să putem efectua tratamentul complet aici, la noi, la spital, pentru că este dificil pentru dumnealor şi deplasarea către o altă localitate, către un alt spital”, spune Carmen Stămulescu, medic radiolog.

Pacienţii stau la rând pentru tratamentele convenţionale, iar cei care au dare de mână se programează la alte spitale din ţară. Oamenii nu înţeleg de ce trebuie să îndure o astfel de situaţie când aparatul din spital stă nefolosit.

Conducerea spitalului din Craiova a reuşit cu greu să strângă cei 150.000 de euro necesari pentru repunerea în funcţiune şi achiziţia de noi pastile. S-a izbit însă de legislaţia care obligă la licitaţii, proceduri şi termene care durează deja de 3 luni, deşi se ştie că singurul furnizor este firma producătoare din SUA.

„De la început, indiferent de variante, noi ştim cine o să câştige licitaţia, pentru că nu există decât unul singur, cel care a făcut acel tip de aparat şi pentru aceste lucruri cred că ar trebui făcută o derogare sau o modificare legislativă”, a explicat Bogdan Fănuţă, manager Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova.

De o lună nu mai funcţionează nici computerul tomograf al spitalului. Trebuie înlocuit un material consumabil care depăşise cu mult termenul de funcţionare. Pacienţii sunt duşi cu ambulanţele la un alt computer tomograf din oraş şi nu sunt puţini.

„Pe lună, erau aproximativ o mie de examinări numai în regim de urgenţă, vreo 130 pe secţiile spitalului şi încă vreo o sută şi ceva din alte spitale”, spune Mihai Popescu, şef serviciu Secţia Radiologie.

Pentru examinări, spitalul plăteşte acum bani către unitatea cu care a încheiat contract.

Pentru computerul tomograf trebuie 60.000 de euro, iar bani există. Se întâmplă însă acelaşi lucru, deşi numai o singură firmă poate furniza echipamentul, trebuie organzate licitaţii cu termene de contestaţii şi acte de acreditare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri