Sari la conținut
News Alert

Arme vechi de 2 milenii, descoperite în Dolj. Cuţitele şi vârfurile de suliţe ar fi aparţinut unor războinici celţi

Un sătean dintr-o comună doljeană a găsit o adevărată comoară arheologică. Cu ajutorul unui detector de metale, bărbatul a descoperit pe malul Dunării două morminte ale unor războinici celţi incineraţi, în care se aflau şi armele acestora: o sabie, două suliţe şi un vârf de lance. Obiectele au ajuns la muzeu, iar specialiştii încearcă acum să le estimeze valoarea şi să le restaureze.

Dan Cioclea şi-a cumpărat detectorul de metale în urmă cu un an. L-a costat 800 de euro. Pe 14 ianuarie venise pe malul Dunării doar pentru a explora zona. La doar 10 minute de la pornirea aparatului, acesta a început să emită semnale puternice.

A săpat cu mâinile şi a descoperit în pământ o sabie în teacă, un vârf de lance, două suliţe şi o lamă de bărbierit.

Reacţia a fost una obişnuită pentru că ştiam că sunt obiecte mari, pentru că aveam detectorul reglat pe obiecte mari. Mi-am dat seama. Mă, trebuie să fie ceva. Nu am mai continuat că era seară. Pentru că dacă continuam, mai găseam”, a explicat Dan Cioclea, descoperitorul comorii.

Bărbatul a anunţat imediat autorităţile, care au declarat locul, sit arheologic, astfel încât pe o rază de 50 de metri să nu aibă voie nimeni să facă explorări cu detectorul de metale. Obiectele au ajuns la muzeu, alături de câteva oseminte, unde au fost studiate de specialişti.

Arheologii au ajuns la concluzia că armele au aparţinut unor războinici celţi din tribul Scortiştilor. Ei au venit în peninsula Balcanică în anii 300 Î.H. şi au plecat abia după cucerirea teritoriului de către romani.

Vestea descoperirii s-a răspândit repede în comuna Desa, care se bucură acum, de popularitate.

Potrivit legii, după evaluarea armelor, săteanul din Desa va primi 30 la sută din valoarea acestora şi încă cel mult 15 la sută în funcţie de starea de păstrare. Pentru a afla valoarea comorii, arheologii vor apela la specialişti din străinătate. Bărbatul din Desa spune că va continua explorările pentru că ştie istoria locală de la bătrânii satului şi vrea să găsească şi alte obiecte preţioase.