Autospecială modernă, nefolosită. ISU Dolj nu a avut bani pentru pregătirea personalului

Data publicării:
290115 masina pompieri

Au primit dotări moderne de intervenţie, dar nu au avut bani să plătească pregătirea personalului pentru utilizarea lor. ISU Dolj a stat 3 luni, în curte, cu o autospecială pentru acţiuni la înălţime fără a putea să o folosească. Echipajele de intervenţie ar fi trebuit să facă analize speciale, însă Ministerul nu a alocat banii necesari. Ajutorul a venit în cele din urmă de la Consiliul Judeţean Dolj, cel care a accesat şi fondurile europene pentru achiziţionarea maşinii.

68% dintre maşinile de intervenţie ale ISU Dolj au depăşit durata de folosinţă, fiind mai vechi de 10 ani, unele fiind fabricate chiar şi acum 30 de ani. Inspectoratul nu se descurcă însă prea bine nici cu noile dotări. Probleme de ordin financiar au întârziat cu mult darea în folosinţă a unei autoutilitare ultramoderne.

Aproape 600 de mii de euro a costat autospeciala de lucru la înălţime pe care ISU Dolj a primit-o în octombrie anul trecut printr-un program finanţat cu bani europeni: o maşină ultramodernă dotată cu scară şi nacelă de salvare şi tun de apă pe braţ telescopic, capabilă să intervină la o înălţime de 50 de metri. 15 oameni trebuie să lucreze pe ea în ture însă au avut nevoie de pregătire specială şi analize medicale amănunţite. Aici s-a împotmolit totul. Ministerul a rămas rece la solicitările făcute pentru plata acestor analize deşi era vorba de 1.600 de lei. Maşina nu a putut fi folosită în tot acest timp.

Consiliul Judeţean Dolj a accesat în ultimii 5 ani peste 12 milioane de euro din fonduri europene pentru dotarea Inspectoratelor de Urgenţă din cele 5 judeţe ale Olteniei. După ce a aflat de ce autospeciala pentru lucru la înălţime este inutilizabilă, conducerea CJ a hotârât să rezolve situaţia şi a dat şi banii pentru analizele medicale ale echipajelor ISU de pe autospecială.

Reprezentanţii ISU Dolj spun că acum toate fişele şi analizele sunt la zi şi se poate interveni şi cu autospeciala pentru înălţimi mari. În aceste 3 luni nu a fost nevoie de ea iar la câteva incendii au fost folosite maşinile vechi, cu scară. De altfel, pentru ISU Dolj, cele 11 maşini primite prin proiectul derulat de Consiliul Judeţean sunt ca o gură de oxigen pentru că echipajele de intervenţie se luptă zilnic să menţină în funcţiune maşinile vechi.

Autoutilitara nouă poate interveni şi în plan orizontal şi vertical. Lucrează şi pe timp de noapte, are cameră de termoviziune, se calează şi se aşează pe diferite structuri ale solului, este automată, computerizată şi nu îţi dă voie să greşeşti.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri