Sari la conținut

Brâncuşi de la sat. Mai multe copii ale operelor lui Brâncuşi sunt expuse într-un sat mehedinţean

Masa Tăcerii, Coloana Infinitului şi Poarta Sărutului pot fi vizitate şi în judeţul Mehedinţi. Este vorba însă de nişte copii amplasate în mijlocul unui sat uitat de lume. Cei 20 de locuitori care mai trăiesc acolo se mândresc cu sculpturile aduse acum 15 ani de un fiu al satului. Oamenii spun că este singurul punct de atracţie în comuna lor uitată de lume

Satul Marman din comuna Husnicioara este aproape izolat. Un drum anevoios de pămant, lung de 4 km, nu prevesteşte că te îndrepţi spre ceva interesant. Uliţele sunt pustii iar casele locuite se pot număra pe degete.

Ceva atrage totuşi atenţia celor care au curajul să se aventureze pană aici. Un fiu al satului s-a gândit acum 15 ani să cumpere din curtea unei întreprinderi miniere în desfiinţare, 3 sculpturi realizate de un artist amator după capodoperele lui Constantin Brâncuşi de la Tg Jiu. Sculpturile au fost amplasate la intrarea în localitate.

Oamenii speră ca aceste sculpturi să îi ajute ca satul lor să nu dispară însă spun că e nevoie să se facă ceva şi în privinţa drumurilor.

Sculpturile prind bine şi pentru elevii şcolii din comună care învaţă despre Brâncuşi.

Cel care a cumpărat imitaţiile pentru satul Marman trăieşte acum în Braşov, cât despre cel care a sculptat efectiv cele trei copii nu ştie nimeni nimic.