Campanie de donare de sânge în Craiova

Data publicării:
091014 CAMPANIE SANGE

Studenţii medicinişti fac eforturi să-i aducă pe craioveni la centrele pentru donare de sânge. Stocurile nu sunt niciodată suficiente, iar în spitalele din Bănie, cazurile amânate din cauza lipsei de sânge sunt frecvente.

Aproximativ 30 de persoane vin în fiecare zi la Centrul de Transfuzii din Dolj. Unii pentru prima oară, alţii, donatori fideli.

“E foarte important să donăm, pentru că sunt foarte mulţi oameni bolnavi care au nevoie de sânge şi cred că toată lumea ar trebui să vină să doneze măcar de două ori pe an”, spune o donatoare.

Numărul donatorilor nu este însă suficient. Conducerea centrului spune că trebuie să managerieze cu mare atenţie stocurile de sânge, pentru a asigura în primul rând cererile pentru urgenţe.

“Sunt primite toate cazurile cu probleme din spitalele din judeţele limitrofe, şi atunci, toată zona Olteniei este asigurată de cantitatea de sânge pe care noi o recoltăm”, spune Sevastaiana Bran, directorul Centrului de Transfuzii Dolj.

Studenţii medicinişti din Craiova s-au gândit să dea o mână de ajutor. Au pornit o campanie de promovare pentru a determina cât mai mulţi oameni să vină pentru a dona sânge. Campania se numeşte “Donează Sânge-Fii Erou”.

Noi încercăm să ne aducem aportul pentru societatea noastră, deoarece este foarte mare nevoie de sânge, este nevoie de sânge pentru intervenţiile chirurgicale mai ales, pentru persoanele care sunt politraumatizate şi noi facem acest apel, să vină cât mai mulţi oameni să doneze sânge, pentru că este nevoie acută”, spune Rebeca Şerban, coordonator campanie.

Pentru Spitalul Judeţean, donarea vine ca o gură de aer. Directorul unităţii spitaliceşti spune că anul trecut, au fost făcute peste 16.000 de trasfuzii care au necesitat peste 3.300 de litri de sânge.

Organizatorii speră ca măcar pe durata campaniei să se dubleze numărul donatorilor, iar unii dintre ei să rămână fideli. În România, doar 1,7% din populaţie donează sânge, iar procentul este mult mai mic decât cel înregistrat în alte state, 10% în Danemarca, 9% în Anglia sau 8% în Olanda.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri