Sari la conținut

Carantina la Penitenciarul Severin. Cinci deţinuţi au fost transferaţi la Spitalul Penitenciar Jilava

Focar de tuberculoză la Penitenciarul din Severin. Cinci detinuţi au fost duşi la Bucureşti, la Spitalul Penitenciar Jilava, după ce au fost diagnosticaţi cu această boală infecţioasă. Penitenciarul este în carantină. Deţinuţii nu mai primesc vizite şi nu mai merg în instanţe sau la muncă.   

De vinerea trecută, Penitenciarul Severin este în carantină. Atunci s-a confirmat că cinci dintre detinuţi au tuberculoză. Imediat au fost internaţi în infirmerie şi au fost transferaţi la Spitalul Penitenciar Jilava, pentru tratament de specialitate.

În Penitenciarul Drobeta Turnu Severin au fost identificate 5 cazuri de tuberculoză. Persoanele condamnate în cauză au fost izolate şi incluse într-un program medical specific”, Alina Săvescu, purtător de cuvânt al Penitenciarului Drobeta Turnu Severin.

Toţi cei care au intrat în contact cu deţinuţii bolnavi vor fi supuşi unor teste medicale de specialitate. Primii vizaţi sunt chiar angajaţii Penitenciarului, apoi colegii de celulă.

Şi nu doar angajatii sunt în pericol. Deţinuţii iau contact nu numai cu rudele, ci şi cu avocaţii şi magistraţii, în cazul în care merg în instanţe. Pentru avocaţi, carantina de la penitenciar nu e o surpriză. Mai mult, se plâng că majoritatea clienţilor lor de aici sunt plini de râie.

Deţinuţii care au termene, nu se mai pot prezenta la instanţă, iar accesul vizitatorilor este interzis. Aşa se face că activitatea instanţelor este grav afectată. Sute de dosare vor fi amânate până când carantina va fi ridicată.

„Până în momentul de faţă, completele care judecă în materie penală la nivelul instanţei noastre au fost puse în situaţia de a amâna un număr de 31 de cauze pe alte termene de judecată din cauza lipsei de la judecată a persoanelor private de libertate”, a spus Cristinel Zaharia, președintele Judecătoriei Drobeta Turnu Severin.

Penitenciarul Severin are regim semideschis şi în acest moment are un grad de ocupare de 106%, adică 407 deţinuţi ocupă 384 de locuri.