Cartofi dulci de Coreea, în "patria pepenilor", la Dăbuleni

Data publicării:
211013 CARTOFI DULCI COREEA

Oltenii iau lecţii de coreană. Cel puţin în materie de agricultură. Mai nou, pe lângă culturile de pepene verde, fermierii din comuna doljeană Dăbuleni au început să cultive experimental cartofi dulci. Astăzi a fost prima recoltă, iar rezultatele sunt bune: peste 20 de tone la hectar.  

La Staţiunea de Cercetare Dăbuleni s-a recoltat un hectar de cartofi dulci însămânţaţi anul acesta, în luna mai. Tuberculii de cartofi cultivaţi pentru al doilea an consecutiv la Dăbuleni au fost aduşi în România de către specialiştii coreeni. Cercetătorii vor să intre pe piaţa din România cu noua cultură de cartofi dulci, pentru ca ţara noastră să devină primul producător din Europa. În urma unui parteneriat cu Academia de Ştiinţe Agricole, au găsit la Dăbuleni climatul perfect.

"Avem variante la care am obţinut 32 de tone pe hectar în acest an, în aceste condiţii de secetă, dar cu asigurarea apei prin diferite metode”, a spus Aurelia Diaconu, directorul Staţiunii de Cercetare Agricolă din Dăbuleni.

"Cred că acest cartof dulce va revoluţiona agricultura românească", a precizat Eun Gi Cho, cercetător Universitatea Kyungpook.

Spre deosebire de cartoful autohton, cel dulce este renumit şi pentru calităţile nutritive. Este recomandat diabeticilor şi persoanelor hipertensive, iar producţia este avantajoasă.

Pentru a-i convinge cât e de bun, cercetătorii au adus la întâlnirea cu fermierii români şi preparate din Coreea de Sud.

Coreenii au ţinut o prezentare în faţa românilor şi s-au oferit să îi ajute cu cultivarea. Fermierii din Dăbuleni sunt încântaţi de idee, însă deocamdată vor cultiva doar pentru consum propriu.

Cartoful dulce se cultivă în America de Sud şi de Nord, dar şi în Asia. De anul viitor, este posibil ca şi fermierii români să poată să cumpere sămânţă şi răsaduri de cartof dulce de la staţiune, pentru a cultiva în propriile gospodării.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri