Sari la conținut

Case măcinate de apă. 20 de locuinţe din Ciutura sunt în pericol de prăbuşire

Situaţie delicată pentru 20 de familii dintr-un sat doljean. Casele oamenilor se degradează pe zi ce trece, după ce nivelul unui lac din apropiere a crescut, iar apa s-a infiltrat în pereţi. Disperaţi, oamenii au făcut o plângere la primărie, în care l-au ameninţat pe edil că îl vor da în judecată şi vor cere daune pentru locuinţele afectate.

Florin Pârvu este unul dintre cei 65 de locuitori din satul Ciutura, a cărui locuinţă stă să cadă. Omul priveşte cum pe zi ce trece pereţii se macină şi încearcă să caute vinovaţii pentru acest dezastru.

"Aici este o baltă cu peşte şi cred că din cauză că nu dau drumul la apă, nu ştiu ce se întâmplă. Din cauza apei de acolo, că aici terenul este mai jos şi acolo este mai sus", a spus Florin Pârvu, locuitor Ciutura.

Toţi vecinii familiei Pârvu au aceeaşi problemă. Casele lor sunt puţin mai jos decât restul satului.

"Ia uite apa, trebuie dat drumul la dig ca să iasă apa din beci, altfel dacă stă aşa nu scade deloc, rămâne aşa", a spus un alt locuitor din Ciutura.

Oamenii au depus un memoriu la primăria din Vârvoru de Jos pentru a cere ajutorul primarului, iar în cazul în care nu va rezolva situaţia îl vor da în judecată. Edilul spune că nu ii poate ajuta pentru că lacul nu este în administrarea primăriei.

"Oamenii spun că vă vor da în judecată pe dumneavoastră.

-Da, a fost lucrul care m-a sensibilizat cel mai tare, pentru că undeva acolo în sesizare se vorbeşte că în situaţia în care nu se va rezolva această problemă a oamenilor îşi rezervă dreptul de a solicita despăgubiri, am zis că e un lucru care depăşeşte competenţa mea", a declarat Nicu Tabacu, primarul din Vârvoru de Jos.

Conducerea ABA Jiu, în administrarea căreia este lacul, susţine că pompele de deversare a apei au fost activate şi în fiecare zi nivelul scade cu 5 centimetri.

"Acum la Ciutura, cât şi nici la Vârvor nu există pericol de inundaţii din lacul Fântânele, să fie foarte clar nu are cum să inundate, digurile nu sunt în pericol, sunt diguri care au fost verificate de oamenii noştri. Este o situaţie acolo la Ciutura, care noi sperăm ca 10 zile de acum încolo să se îmbunătăţească, dacă mergem în ritmul ăsta mai scădem încă o jumătate de metru ", a precizat Marin Tălău, directorul ABA Jiu.

Precipitațiile căzute in ultimele luni au generat viituri care au dus la o creștere de 420 cm a nivelului apei. Aceasta însemnă un volum acumulat de 16,5 milioane de metri cubi, la începutul lunii decembrie 2014, care trebuie deversat.